Utredningen om mordet i Olofström den 9 mars i år är nu klar. Eftersom den misstänkta personen är under 15 år omfattas hela utredningen av sekretess. Foto: SVT

Pojkmordet i Olofström utrett – ingen rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om mordet i Olofström den 9 mars i år är nu klar. Eftersom den misstänkta personen är under 15 år omfattas hela utredningen av sekretess.

– En omfattande utredning har genomförts och visar att händelseförloppet är klarlagt. Av utredningen framgår att en 13-årig pojke ensam har dödat en annan 13-årig pojke och han har använt sig av ett tillhygge som är en kniv, säger kammaråklagarna Marie Lindström och Anna Johansson vid Åklagarkammaren i Karlskrona, som ansvarat för utredningen.

Åklagarna betonar samtidigt att skuldfrågan inte har prövats av domstol.

13-åring död i bråk

LÄS MER: Ung pojke dog efter knivmord utanför Olofström

– Skuldfrågan är inte fastställd av domstol utan det är vår bedömning som åklagare, säger Marie Lindström, åklagare.

Vårdnadshavare, socialnämnden eller socialstyrelsen kan göra en framställan till åklagare om att det ska föras en bevistalan i domstol.

– Bevistalan syftar ju då till att fastställa skuld och skulle det komma en sådan begäran så prövas den av chefsåklagaren som beslutar om så ska ske, säger Marie Lindström.

Sekretess

Utredningen omfattas av sekretess och därför kan inga uppgifter om innehållet i utredningen lämnas.

– Nu är utredningen avslutad och överlämnad till socialtjänsten i Olofström som ansvarar för pojken, säger Anna Johansson, åklagare.

Det var i mars 2017 som händelsen inträffade, där den 13-årige pojken Oscar Svensson först skadades allvarligt och senare avled.

Fakta: Bevistalan

I Sverige kan barn som var under 15 år när brottet begicks, inte dömas till ett straff.

Utredningar mot barn under 15 år som misstänks för brott görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. Efter att utredningen är klar kan det bli aktuellt med åtgärder som de sociala myndigheterna fattar beslut om – exempelvis olika stöd- och vårdinsatser.

En domstol kan dock pröva skuldfrågan genom en så kallad bevistalan när det rör sig om allvarliga brott som exempelvis mord eller grov våldtäkt. Detta kan begäras av socialnämnden, Socialstyrelsen eller barnets vårdnadshavare.

I en rättegångsliknande process tar tingsrätten då ställning till om ett brott har begåtts eller inte, men någon påföljd utdöms inte.

/TT

Källa: Domarbloggen vid Södertörns tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

13-åring död i bråk

Mer i ämnet