PFAS-föreningen. Foto: SVT

PFAS-föreningen kräver pengar av försvaret

Uppdaterad
Publicerad

PFAS-föreningen låter sig inte stoppas av att regeringen nekar dem pengar. I dag lämnar föreningen över sin lista på krav till F17 och Försvarsmakten.

I förra veckan meddelade regeringen definitivt att det inte blir något ekonomiskt stöd till en juridisk process för de drabbade i Kallinge och Ronneby efter vattenskandalen.

PFAS-föreningen som bildats är besviken på hanteringen och kräver nu ersättning av Försvarsmakten.

Vattenskandalen i Kallinge

Det handlar bland annat om ett skadestånd på 50 000 kronor per person som kan visa på förhöjda värden av PFAS i blodet. Dessutom ställs krav på kostnadsfria läkarkontroller och vård för problem som kan härledas till PFAS.

Föreningen kräver också garantier för ekonomisk ersättning för personer som drabbas av sjukdom eller besvär på grund av PFAS.

Medel för forskning på området efterlyses också.

Kritiserar miljöministern

Föreningen riktar i ett pressmeddelande skarp kritik mot miljöminister Åsa Romsons hantering av ärendet.

”Vad är det för miljöminister, tillika miljöpartist som nu nonchalerar de som drabbats av vad hon själv betecknar som den största miljöskandalen”, skriver föreningen i pressmeddelandet.

Söker målsäganden

Nu när det inte blir något statligt bidrag är medlemmarna i PFAS-gruppen oroliga för att många inte ska våga eller ha råd att driva frågan rättsligt.

– Ronnebybor och Kallingebor måste förstå att tåget går nu. Man måste fatta sitt beslut om man ska vara med i det här eller inte. För det finns en preskribitionstid på den här typen av skador och den börjar löpa ut så nu måste man fatta ett beslut, säger Herman Afzelius från PFAS-föreningen.

Kommenterar inte

På fredagsförmiddagen har kraven ännu inte kommit fram till Försvarsmakten.

– Vi kommenterar inget förrän vi har fått kraven skickade till oss så att vi kan sätta oss ner och analysera frågeställningen. Vi har fört en kontinuerlig dialog med alla inblandade i det här, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

Bakgrund

Det var i december i fjol som det vattenverk som försörjer Kallinge med vatten stängdes sedan man upptäckt förhöjda halter av perfluorerade alkylsyror (PFAS). Perfluoererade alkylsyor ger inga akuta hälsoproblem men de lagras i kroppen. Att dricka vattnet under lång tid misstänks kunna öka risken för negativa hälsoefekter som påverkar sköldkörteln, levern, fettomsättningen och immunförsvaret.

Källa: Landstinget Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet