Bilden är delad i två sektioner. Den vänstra delen visar en närbild av en person som håller i en mikrofon med SVT-logotypen. Den högra delen visar en hand som håller ett glas under en rinnande vattenkran, där glaset fylls med vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
120 Kallingebor kräver sammanlagt 20 miljoner kronor i skadestånd av Ronneby kommuns vattenbolag Miljöteknik. Hör advokat Markus Segerström berätta mer i klippet. Foto: SVT

PFAS-förgiftade Kallingebor kräver 20 miljoner kronor i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 20,5 miljoner kronor kräver 120 Kallingebor för att ha blivit förgiftade av PFAS i sitt dricksvatten. För att kunna beräkna skadeståndsbeloppet har advokatfirman jämfört med brottmål gällande hiv – där personer fått ersättning trots att de inte varit smittade.

Advokatfirman Segerström i Karlskrona har för sina klienter yrkat på skadestånd mellan 100 000 kronor och 275 000 kronor.

– Forskningen är tydlig: Ju mer PFAS man har i kroppen, desto sämre är det för kroppen. Rent logiskt är det att har man väldigt höga nivåer så ska man få mer ersättning, säger advokat Markus Segerström.

Vattenskandalen i Kallinge

Har risken i kroppen

För att beräkna ersättningsbeloppet har advokatfirman tagit hjälp av en professor i skadeståndsrätt. För att komma fram till summorna man nu begär har man valt att jämföra med brottmål kring hiv från 80-talet.

– Där fick personerna ersättning även fast de inte sen visade sig vara smittade eller fått någon följdskada. Och det skulle kunna vara fallet i de här målen, att man är förgiftad av PFAS och har risken i kroppen hela tiden, men att man inte kan bevisa någon typisk sjukdom.

”Väntat länge nog”

Till skillnad från övriga PFAS-mål som prövats har Advokatfirman Segerström valt att driva skadeståndstalan direkt. Övriga mål har endast handlat om huruvida klienterna har rätt till skadestånd eller inte, inte om hur stor summa de faktiskt begär.

– Vinner vi så får vi pengar direkt. Kallingeborna har väntat länge nog. Jag tycker inte att de ska vänta längre, de förtjänar rättvisa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet