Anders Svenson, polisens västra Blekinge varnar för imitationer av fentanyl. Foto: SVT

Polisen: ”Som att leka med döden”

Uppdaterad
Publicerad

Blekingepolisen utreder just nu två fall av vållande till annans död efter dödsfall där drogen fentanyl varit orsaken.

– Att använda det här är som att leka med döden, säger Anders Svenson, polisens chef för grova brott i västra Blekinge.

När fentanyl började missbrukas handlade det om smärtstillande medicin som läckte ut från vården. Men 2015 började imitationer av fentanyl att säljas via nätet, främst som nässprayer och plåster.

Under senaste tio åren har tio sådana fentanyltyper förbjudits och den 12 december väntas ytterligare tre hamna på den listan. Det innebär alltså att fentanyl i flera varianter hittills har kunnat köpas helt lagligt.

Fentanyldöden

Två av fentanyldödsfallen i Blekinge utreds som vållande till annans död.

– Vi försöker då ta reda på hur preparatet har hamnat i den aktuella lägenheten där personen hittades död, säger Anders Svenson hos polisen i västra Blekinge.

Svårdoserad drog

I Karlshamn har minst tre personer avlidit i år efter att ha tagit fentanyl. Ett dödsfall utreds fortfarande, där myndigheterna misstänker att drogen var dödsorsak.

Även polisen är oroad över utvecklingen, men har inget direkt svar på varför drogen fått fäste i just Karlshamn. Anders Svenson är däremot övertygad om att dödsfallen i de allra flesta fall är olycksfall, där offren fått i sig för mycket av preparatet.

– Det är svårt att dosera. Är det nässpray så är det svårt att veta om man tog ett helt tryck eller bara ett halvt. Det kan vara så små mängder som är skillnaden mellan liv och död.

Vanliga sprayflaskor

Polisen uppmanar nu de som misstänker att deras ungdomar kan vara i farozonen – att vara extra uppmärksamma på just sprayflaskor.

– Som förälder eller anhörig bör man vara observant på nässprayflaskor. De jag har sett hittills har varit vita eller bruna och ofta saknat etikett. Annars ser de ut som vanliga nässprayer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet