Den 10 november 2021 kom beskedet att Ica-gruppen köps ut från börsen och aktievärdet sköt i höjden. Men Finansinspektionen och flera banker slog larm om misstänkta aktieköp bland Ica-handlare och deras familjer i Sydsverige, och Ekobrottsmyndigheten inledde en utredning.
Under flera månaders tid utreddes de misstänkta i hemlighet, men den 18 februari 2022 gjordes en miss, något som Dagens Industri var först att berätta.
Tillståndsansökan ledde till panik
En Ica-handlare i Blekinge hade ansökt hos kommunen om att få förnyat tobaksförsäljningstillstånd. Men i svaret från kommunen framgick att Ica-handlaren fått veta att han var misstänkt för grova insiderbrott. Bifogat fanns ett utdrag ur misstankeregistret, som en polis av misstag skickat till kommunen trots att ärendet var omgärdat av sträng sekretess.
– Det var ett ganska olyckligt misstag, säger Pontus Hamilton, åklagare på Ekobrottsmyndigheten.
Men utredarna hade tur i oturen – för bara några dagar senare ringde handlaren upp den dåvarande åklagaren Jonas Myrdal.
– Och då får vi veta att han vet. Det skapade en viss oro, och vi funderade på om vi skulle gripa den här personen direkt. Istället började vi redan samma dag lyssna av flera av de misstänktas telefoner.
”Djävulskt nojig är jag”
I de avlyssnade samtalen framgick den panik som börjat sprida sig bland Ica-handlarna, som börjat ringa runt till varandra.
”Djävulskt nojig är jag. Du? Jag har gått tillbaka och kollat igenom vår sms-konversation. Den är inte vacker. Skulle dom gå in och läsa det så sitter vi ju på förhandsinformationen”, hörs Ica-handlaren säga till en annan misstänkt i ett avlyssnat samtal.
Den 22 mars slår Ekobrottsmyndigheten till och griper flera av Ica-handlarna. Nu står totalt 18 personer, varav flera från Blekinge, åtalade för insiderbrott i rättegången som inleds i dag. Totalt beräknas de ha gjort en vinst på drygt 20 miljoner kronor i härvan. Samtliga nekar till brott.