håkan frej, brandlarmsanläggning, region blekinge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Frej, verksamhetschef på regionservice, menar att Region Blekinge behöver bli bättre på att dokumentera och utbilda personalen i brandlarmskontroller. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Region Blekinge om sjukhusets brandlarm: ”Kan göra förbättringar”

Publicerad

Kontrollerna av brandlarmen på Blekingesjukhuset följer inte regelverket, visar SVT:s kartläggning.

Reglerna följs, men dokumentationen behöver bli bättre, menar Region Blekinge.

– Där ser jag att vi kan göra förbättringar, säger Håkan Frej, verksamhetschef på regionservice.

Brandskyddsföreningens regler är branschstandard och kräver att brandlarmens funktion kontrolleras varje månad och kvartal med särskilda årliga inspektioner.

SVT:s kartläggning av brandlarmen på avdelningar med inneliggande patienter, såsom akuten, kirurgi och onkologi, visar att en stor del av kontrollerna uteblivit de senaste åren.

Enligt Region Blekinge utförs tillräckliga kontroller. Dessutom finns ett övervakningssystem som ser till att larmen fungerar. Bristerna ligger i dokumentationen.

– Vi kan stärka oss i just hur vi uttrycker oss. Där ser jag att vi kan göra förbättringar, säger Håkan Frej.

Liknande brister på flera verksamheter

Räddningstjänsten har nu gett regionen till i höst på sig att åtgärda vissa brister kopplade till oberoende årliga revisionsbesiktningar.

Bara för en månad sedan kunde SVT berätta om omfattande brandrisker på Blekinge museums föremålsmagasin på Rosenholm – som ägs av Region Blekinge.

”Ska stärka oss”

Nu ska regionen se över rutinerna för kontrollerna av brandlarmen.

– Vi kommer att skapa en instruktion om hur vi ska uttrycka oss. Och kompetensmässigt ska vi stärka oss i vilka personer som gör de här proverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.