Regionchef i Blekinge la sex miljoner på kritiserade utbildningar – utan upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Sex miljoner kronor. Så mycket betalade Blekinge Kompetenscentrum för att utbilda så kallade välbefinnandecoacher.

Men ingen upphandling gjordes – och coacherna används inte längre i regionens verksamhet.

SVT Blekinge kan i dag avslöja att Region Blekinge och länets fem kommuner de senaste åren lagt stora pengar på utbildningsprojekt köpta av Anthropedia Foundation. En amerikansk utbildningsorganisation som – enligt den egna hemsidan – ”lär ut sätt att stärka mental hälsa och välbefinnande för att minska livsstils- och stressrelaterade sjukdomar”.

Drivande i projekten var Danilo Garcia, då chef på Blekinge Kompetenscentrum, BKC. De första insatserna påbörjades 2016 då flera utbildare flögs in från USA till Blekinge för att genomföra det omfattande utbildningsprogrammet.

SVT granskar Blekinge kompetenscentrum

Bara kostnaderna för de amerikanska gästerna landade på närmare sex miljoner kronor.

Region Blekinge anställde även tre egna coacher som skulle arbeta med ungdomar långt ifrån arbetsmarknaden.

Men ingen av coacherna jobbar i dag kvar – och metoden tillämpas inte längre.

Struntade i att upphandla

När SVT Nyheter Blekinge granskar Region Blekinges samarbete med Anthropedia Foundation uppdagar sig flera allvarliga bister.

• Mellan 2016 och 2020 mottog och slutattesterade Danilo Garcia fakturor från organisationen för 5 852 000 kronor – utan varken avtal eller upphandling.

• Av dessa bokfördes endast 41 000 kronor mot projektet – medan resterande kostnader redovisats som ”övriga tjänster”.

• Tillsammans med pengar från Europeiska socialfonden och länets fem kommuner handlar det om närmare 50 miljoner skattekronor som lagts ner i projekt kopplade till metoden – och utbildningar av så kallade välbefinnandecoacher.

Pia Gunnarsson, administrativ sekreterare vid Blekinge Kompetenscentrum, är en av flera anställda som reagerat på hur den icke upphandlade utbildningen bedrevs. Foto: SVT

Upplevdes som ”sektliknande”

Ett 60-tal region- och kommunanställda utbildades i metoden i två olika utbildningsomgångar.

– Det handlade om tio veckors heltidsstudier vid varje tillfälle. Man kan ju fråga sig vad den arbetstiden, och de skattepengarna, kunde använts till istället, säger Inger Jönsson, medicinsk bibliotekarie på BKC.

Flera medarbetare som SVT pratat med upplevde utbildningssatsningen vid BKC som ”sektliknande”.

– Ingenting fick ifrågasättas, säger Pia Gunnarsson, administrativ sekreterare vid BKC.

Regiondirektör Peter Lilja beskriver hur hans förtroende för Danilo Garcia tog slut, när de många oegentligheterna uppdagades. Foto: SVT

Regiondirektören: ”Mitt förtroende var slut”

Affärskontakterna med Anthropedia Foundation blev senare del i en större extern granskning av den tidigare chefen Danilo Garcia.

Där ifrågasätter utredarna till vilken nytta projekten varit för allmänheten och slår fast att dokumentation och avtal kring affärsuppgörelsen helt saknas.

I samband med utredningen arbetsbefriades Garcia och blev senare utköpt på grund av ”personliga skäl”. Av förhandlingsprotokoll SVT tagit del av handlar det just om att Garcia på eget initiativ beställt utbildare och inriktning – i strid med lagen om offentlig upphandling.

– Den här rapporten visade på allvarliga brister. Därav drog jag slutsatsen att mitt förtroende för forskningschefen var slut, säger regiondirektör Peter Lilja.

SVT har varit i kontakt med Danilo Garcia, som inte vill ställa upp på en tv-intervju.

Blekinge Kompetenscentrum (BKC)

BKC är ett centrum för forskning, utveckling och innovation av hälsa i Blekinge.

Centrumet jobbar med innovationer inom hälsa genom tvärvetenskaplig forskning, samverkansprojekt, och spridning av kunskap för att öka livskvalitén för invånarna i Blekinge.

Centrumet har även ett vetenskapligt råd som tilldelar forskningsanslag.

Blekinge Kompetenscentrum arbetar utifrån följande övergripande mål:

  • ta tillvara och samla all kompetens som redan finns och används inom Region Blekinge
  • ta tillvara nya rön och kunskaper och överföra dem till konkreta förbättringar för patienter och vårdsökande i det dagliga arbetet
  • underlätta för Region Blekinge i arbetet med att följa patientens hela väg genom vården.

Källa: Region Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge kompetenscentrum

Mer i ämnet