regionstyret

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blekinges ledande regionpolitiker Anders Lund (M), Sophia Ahlin (M) och Robert Lindén (SD) under torsdagens pressträff. Foto: Agnes Norup

Regionstyret: ”Vi har lyckats stoppa kranen”

Uppdaterad
Publicerad

Begränsningar på hyrpersonal och en slimmad organisation har lyckats vända Region Blekinges negativa ekonomi.

Det aviserade varslet om 90 anställda kommer enligt Sophia Ahlin (M) inte att verkställas.

SVT har i flera inslag berättat om det svåra ekonomiska läget för Region Blekinge, med ett underskott på nära en halv miljard kronor.

Under torsdagen meddelade regionstyrelsen att den senaste månadsrapporten visar att budgetunderskottet nu har stannat upp.

– Enligt prognosen så kommer vi att ha tillräckligt med resurser avsatta i reserverna för att klara det underskottet, vilket betyder att vi nu kan jobba framåt och bygga region Blekinge starkt igen, säger finansregionrådet Sophia Ahlin (M).

Oppositionsrådet Christina Mattisson (S) är kritisk till den ljusa beskrivningen av budgetunderskottets vändning.

– Vi ser inte att anställningsstoppet har gett några effekter i uppföljningen som visades i månadsrapporten, säger hon och fortsätter:

– Hälso- och sjukvårdsnämnden blöder fortfarande och man rullar underskottet framför sig.

65 miljoner kronor sparas in på regionstaben. Men enligt Sophia Ahlin är det tidigare varslet om 90 anställda inte längre aktuellt i den omfattningen, eftersom att regionen istället har jobbat med anställningsstopp och omprioriteringar.

Färre varslas än väntat

– Varslet kommer inte vara så stort som 90 personer. Vi sitter just nu och förhandlar för det nya förvaltningsorganisationen och när den är klar kan vi presentera hur många det handlar om, säger hon.

Regionstyret har varit tydliga med att besparingsåtgärderna inte ska påverka patientvården. Samtidigt skickar regionstyrelsen vidare förslaget om höjda patientavgifter till regionfullmäktige om två veckor.

– Framför allt har vi försökt peka på de uteblivna läkarbesöken eller röntgenbesök som inte blivit av. Det är viktigt att vi kan mota den negativa biten med att man inte dyker upp, säger regionstyrelsens ordförande Robert Lindén (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.