En delad bild: Till vänster håller en man i en mörk jacka papper och gestikulerar utanför en byggnad. Till höger visas ett mötesrum där flera människor sitter runt ett bord, tittandes mot en stor skärm som visar grafiska staplar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklaras hur omställningsstödet till politiker använts i Ronneby kommun. Foto: SVT

Ronnebys toppolitiker får dubbla ersättningar för miljonbelopp – efter avgång

Publicerad

Flera före detta toppolitiker i Ronneby kommun har de senaste åren kunnat plocka ut totalt 1,8 miljoner kronor i så kallat omställningsstöd. Trots att de redan haft heltidsjobb att falla tillbaka på.

Kenneth Michaelsson (C) var kommunstyrelsens vice ordförande fram till senaste valet. När han efter valförlusten lämnade uppdraget ansökte han om det så kallade omställningsstödet – och beviljades utbetalningar om totalt 364 650 kronor.

Detta trots att han har en högt uppsatt chefsposition på ett elektronikföretag i kommunen, och en deklarerad årsinkomst på över 1,3 miljoner kronor.

Ska underlätta återgång till arbetslivet

Kenneth Michaelsson är en av sju politiker i Ronneby kommun som de senaste fem åren ansökt om och beviljats omställningsbidrag. Och liksom honom är det flera andra som haft jobb samtidigt.

Stefan Johansson, gruppledare för Ronnebypartiet, är kritisk mot hur omställningsstöden används och vill se en förändring.

– De här pengarna hade kunnat användas till något bättre. Ronneby kommun har en alldeles för frikostig tillämpning av omställningsstöden, säger han.

Omställningsbidraget syftar till att underlätta övergången från tunga politiska uppdrag tillbaka till arbetslivet. Samtidigt har Ronneby kommun antagit lokala tillämpningar, som tillåtit de förtroendevalda att ta emot bidraget under ett år oavsett om de får inkomst från annat håll.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Kenneth Michaelsson för en kommentar.

Se mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.