• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Per Anders Rudelius, dokumentärfilmare. Foto: Patrik Häggqvist.

Rudelius arrendefilm till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentärfilmaren Per Anders Rudelius prisade film ”Greven och frälsebönderna” ska visas för riksdagen och användas som argument för införandet av en friköpslag. Bakom initiativet står riksdagsledamoten Heléne Björklund (S).

Dem fem år gamla dokumentären – som bland annat belönats med Eric Forsgren-priset – skildrar två bönders kamp mot den skånske greven Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeisters historiska arrenden.

Och nu ska filmen, som bland annat visats i SVT, användas som argumentation för den motion som Björklund författat med krav på införa en friköpslag – en lag som skulle ge jordbruksarrendatorerna rätt att köpa loss de gårdar släkten många gånger i generationer investerat i.

– För mig kommer denna frågan nära. Vi har grevar som äger arrenden och debiterar ut avgift för dessa utan att investera en krona själva. Ett modernt och framtidsinriktat samhälle kan inte ha kvar denna typ av pinsamheter från förr, säger Heléne Björklund.

Per Anders Rudelius från Karlshamn är glad att filmen på nytt uppmärksammas nationellt.

– Jag har ibland tänkt att det vore kul om den kunde visas för en publik som verkligen har möjlighet att göra skillnad i frågan. Min roll blir nog att kort presentera filmen och sedan närvara under visningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.