En person håller i ett lamm, bredvid står ett annat lamm i en inomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ida Sofia Göransson berätta om sin egen klimatångest och hur hon vill göra för att lindra den. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så botar Ida Sofia, 40, sin klimatångest – öppnar upp för samtal med andra

Uppdaterad
Publicerad

När allt fler lider av klimatångest har 40-åriga Ida Sofia Göransson valt att försöka bota sin egen – genom att öppna upp för samtal med andra.

– Det ska inte vara en ångest som man behöver gå med själv, säger hon.

På en gård i nordvästra Blekinge lever 40-åriga Ida Sofia Göransson tillsammans med sin familj. Här odlar de sin egen mat, äter efter säsong och har djur som alla bidrar till ett mer hållbart sätt att leva.

– Jag tycker att det är jobbigt att jag kan se hur klimatet förändras. Jag skulle säga att jag har ganska mycket klimatångest, berättar Ida Sofia Göransson.

Tror på att mötas i samtalet

I tidigare inslag har SVT Nyheter Blekinge rapporterat om hur alltfler lider av klimatångest, framför allt yngre kvinnor.

Ida Sofia Göransson kände att för att lindra klimatångesten hon själv bär på, så ville hon skapa en möjlighet till samtal med andra, något som också rekommenderas av experter på området.

– Jag tänkte vad kan jag göra för att bidra. Hur kan jag göra för att andra ska känna att det fortfarande finns hopp om klimatet. Jag finns här och kommer gärna ut och pratar om det.

Hon vill poängtera att hon inte är någon expert på området, men att hon tror på att mötas och samtala, för att också kunna lära av varandra och slippa stå ensam i sin klimatångest.

– Jag vill väcka samtalet till liv, att vi faktiskt ska prata om klimatet. Det ska inte vara en ångest som man behöver gå med själv, utan man kan dela den med andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.