• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Närheten till Mörrumsån är både en förutsättning för och ett hot mot Mörrums bruk. Foto: SVT

Lista: Klimathot mot Mörrums bruk – och åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet från Mörrumsån är förutsättningen för industriproduktionen på Södra Cell Mörrum. Men att vara granne med Mörrumsån är en också en risk.

Skyfall med översvämningar, varvat med perioder av torka när vattnet i stället sinar, äventyrar produktionen.

Med klimatförändringarna väntas extrema väderhändelser bli fler och värre, enligt SMHI. Det handlar både om skyfall med översvämningar och perioder av torka.

Mörrumsån är en av Sveriges åar som oftare kommer att drabbas av värre översvämningar på grund av klimatförändringarna i en varmare värld. Det konstaterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som har Mörrumsån på sin varningslista över vattendrag som riskerar att svämma över.

Klimat

Stigande vattenmassor

Längs Mörrumsån finns bostäder och arbetsplatser inom räckhåll för de stigande vattenmassorna. När Mörrumsån svämmar över är produktionen på Mörrums bruk i fara.

– Det finns två risker med översvämning från Mörrumsån. Att pumparna där vi tar in vatten översvämmas eller att bråten som dras med av översvämningen slår ut vårt vattenintag, säger Nilla Dahlin, som är hållbarhetschef på Södra Cell Mörrum.

Men även perioder av svår torka när vattnet i Mörrumsån sinar hotar att slå ut bruket.

– Är det inget vatten kan inte vi hålla fabriken igång, säger Nilla Dahlin.

Se vilka hot som finns mot bruket i klippet ovan.

Fakta om granskningen

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet