Lena Wieselblad på omvårnadsboendet Af Klint i Karlskrona. Foto: TT / SVT

Så klarar äldre värmen

Uppdaterad
Publicerad

För många äldre personer kan den senaste tidens värme med uppemot trettio grader ställa till med problem, men även andra riskgrupper som sjuka personer, gravida och spädbarn kan råka illa ut. Det är främst risken för uttorkning som kan bli akut.

Vi besökte omvårdnadsboendet Af Klint i Karlskrona för att ta reda på hur de gör för att klara av värmen.

– Vi försöker att erbjuda vatten i första hand, sedan så har vi alternativa drycker. Vi har gjort en blandning med socker och salt som är baserad på vatten. Vatten är ju trots allt det bästa för kroppen. Hjälper inte det så försöker vi locka med läsk och isglass, säger Karin Johansson områdeschef på omvårdnadsboendet Af Klint.

”Går ut när det blåser”

Det finns drygt åttio boende mellan 65 och 100 år på Af Klint och en av dem är Lena Wieselblad som berättar hur hon klarar av värmen:

– Jag försöker gå ut för det det blåser i regel på gården, så man kan sitta där nere när det fläktar och dricka har vi med oss.

Behöver dricka mer

Den största faran för personer i riskgrupperna är att de riskerar att bli uttorkade för att de inte får i sig tillräckligt mycket vätska och om det sker så kan sjukhusvård bli nödvändigt. Det är inte alla som förstår att med den här höga värmen gör att vi behöver dricka betydligt mer än vanligt.

– Jag tror att vi kanske inte alltid uppnår vad de egentligen behöver få i sig. Vi gör vårt bästa genom att locka och att erbjuda dryck under dygnets alla timmar. Sedan erbjuder vi de boende att duscha svalt och att komma undan och vila, säger Karin Johansson områdeschef på omvårdnadsboendet Af Klint.

Riskgrupper vid ihållande värme

Ihållande värme kan medföra olika stora risker för olika individer beroende på deras hälsotillstånd. Grupper med nedsatt förmåga att reglera kroppstemperaturen eller att reagera på risker är särskilt sårbara.

Riskgrupperna vid värmebölja är:

  • Äldre
  • Kroniskt sjuka
  • Personer med funktionsnedsättning
  • Små barn och gravida
  • Personer som tar medicin

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.