Tarmcancer är den tredje vanligaste cancersjukdomen efter bröst- och prostatacancer. Ändå är det få regioner i landet som genomför screening för sjukdomen, trots att Socialstyrelsen rekommenderade nationell screening av alla 60-74-åringar redan för sju år sedan.
Screening är alltså en sållningsundersökning där man uppmanar personer i åldersgruppen att lämna avföringsprov, för att på så vis i ett tidigt skede kunna gå in med undersökningar och behandlingsmetoder där det behövs.
– Anledningen till att man vill börja screena är att tumörerna utvecklas långsamt från små stadier som vi kallar polyper tills det blir en manifest cancer. Har man då positivt avföringsprov så erbjuds man en tarmundersökning. Kan man avlägsna de här förstadierna tidigt så kommer man att kunna minska dödligheten i cancersjukdomen, säger överläkaren Peter Andersson i Blekinge.
På gång i flera regioner
Endast två regioner i landet, region Stockholm och Gotland, genomför tarmscreening i dag. Men ytterligare fem regioner är på gång redan i år – och för Blekinges del hoppas man kunna starta med metoden under 2022.
– Det är viktigt att vi med vår information gör att befolkningen förstår att det här är jätteviktigt och sparar liv och lidande.