Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Erik Lundmark/SVT

Säljarens krav om Vattenborgen – hela ägarbolaget måste köpas

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades köpeavtalet för Vattenborgen för politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott. Där framgår bland annat att säljaren, alltså kommunalrådet Emma Swahn Nilssons (M) familjebolag, kräver att kommunen köper hela ägarbolaget Stenhusen Vattenborgen AB.

I köpeavtalet som presenterades i dag framgår också att den totala prislappen för kommunen kommer att landa på cirka 31 miljoner kronor. Kommunen kommer köpa Vattenborgen för ”cirka 26 miljoner kronor” – och där till planeras investeringar och renoveringar för upp till fem miljoner kronor.

I avtalet framgår också att köpet kommer ske i form av ett bolagsförvärv, på säljarens begäran. Det innebär att kommunen då kommer att köpa samtliga aktier i Stenhusen Vattenborgen AB, som äger fastigheten i dag.

Vattenborgen i Karlskrona

– Det är så otroligt mycket som är oklart, och vi vill fortfarande att hela affären granskas. Men tyvärr känns det som att man ska köra fram den här affären till varje pris, säger Sandra Bizzozero (S), oppositionsråd.

Skulderna dras av på slutpriset

Bolaget dras i dag med skulder på drygt 10 miljoner kronor, men enligt avtalet kommer skulderna regleras i samband med affären, vilket innebär att kommunen inte förväntas betala mer än de överenskomna 26 miljoner kronorna.

Men att köpet sker i form av ett bolagsförvärv möts av kritik från oppositionen.

– Det är svårt att se om det är ett rent bolag, om hela revisionen har gjorts så att det inte finns några latenta skattetvister eller liknande. För oss hade det varit bättre och renare att göra ett rent fastighetsförvärv, säger Sandra Bizzozero (S).

– Det blir mer sekretess när man handlar med bolag och det finns summor som inte blir synliga för oss som beslutare och för kommuninvånarna. Hela den här processen har gått helt baklänges, säger Magnus Larsson (C), gruppledare.

Saknar långsiktig plan

Oppositionen vill även veta vad som händer med bolaget efter det blivit förvärvat.

– Det finns ingen långsiktig plan för vad Karlskrona kommun ska göra med det här bolaget när det är förvärvat. Skulle det vara så att vi vill avveckla det här bolaget och inte ha det i kommunen då skulle det tillkomma ytterligare fem-sex miljoner i kostnader med skatter och liknande, så det är mycket frågetecken, säger Sandra Bizzozero (S), oppositionsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenborgen i Karlskrona

Mer i ämnet