Det är, enligt Per-Arne Olsson, ännu inte är helt och hållet fastslaget att det sjuka vildsvinet var smittat av salmonella choleraesuis, men mycket tyder på det.
– Det är en lång process med biologiska prover, så det är inte till 100 procent konstaterat. Men Statens veterinärmedicinska anstalt är ganska övertygade om att det är salmonella choleraesuis, säger han.
Enligt honom kräver Jordbruksverket inga restriktioner, eftersom Eriksbergs djur är vilda. Men tillsammans med myndigheterna har viltparken tagit fram en handlingsplan.
– Vi har utökad övervakning och kontrollräkning. Vi flyttar foderplatser och filmar våra djur för att se om det är några onormala beteenden. Vi har inte konstaterat att några fler vildsvin är smittade, säger Per-Arne Olsson.
”Finns i naturen utanför oss”
Att smittan kommit till viltparken, menar han, var inte helt oväntat, eftersom den finns bland frilevande vildsvin.
– Det som finns i naturen utanför speglas hos oss, säger han.
Smittar vildsvin och grisar
Smittspridningen till övriga arter i viltparken bedömer han som låg.
– Sjukdomen är artspecifik för vildsvin och grisar. Riskerna att den går på andra arter är minimal, säger han.
Angående risken för spridning till människor säger han:
– Det är ingen fara att äta kött från vildsvin med salmonella. Det handlar om hygien och tillagning på rätt sätt. Alla djur som används till människoföda kontrolleras av utsedd personal från Livsmedelsverket innan de tas i bruk i restaurangerna.
Salmonellabakterier
Salmonellabakterier kan leda till matförgiftning, och symtom som diarré, magont, illamående, kräkningar och feber är vanliga. Symtomen försvinner oftast av sig själv efter ett par dagar, men de kan vara mer allvarliga och i vissa fall kan sjukhusvård behövas, särskilt drabbade blir de som är unga och de som har ett nedsatt immunsystem.