• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Paul Andersson (M), kommunalråd i Sölvesborg, vill säga nej till nya flyktingar i Sölvesborg. Hör mer i klippet. Foto: Martin Hult Ogenblad/SVT

Nytt försök med flyktingstopp i Sölvesborg – politiker trotsar lagen

Uppdaterad
Publicerad

Samstyret i Sölvesborg vill på nytt stoppa flyktingar från att flytta till kommunen – och på så sätt trotsa bosättningslagen.

Detta för att vara förberedda för en eventuell, ny flyktingvåg.

Redan för ett år sedan väckte de styrande politikerna (SD, M, KD och SoL) i Sölvesborg frågan om en kommun ska kunna säga nej till att ta emot anvisade flyktingar. Sedan kom coronapandemin emellan.

Nu är frågan aktuell igen och väntas tas upp i kommunfullmäktige i november.

Fem år efter flyktingkrisen

Vill få frågan prövad innan ny flyktingkris

För Sölvesborgs del handlar det om 16 flyktingar som har anvisats till kommunen i år. Paul Andersson vet inte hur kommunen har löst placeringen av dem – men Samstyrets förslag handlar snarare om framtida placeringar.

– Vi vill få frågan prövad innan en ny flyktingkris, säger Paul Andersson (M), kommunalråd.

Vilka andra lagar tycker du att kommunen kan trotsa?

– Jag kommer inte på någon på rak arm. Men jag har inte planer på att bryta mot någon lag, däremot att utmana.

Samstyret ställer två principer mot varandra

Bakgrunden är att Samstyret vill ställa det kommunala självstyret mot den nationella bosättningslagen. I korthet handlar det om att kommunen själv vill bestämma, i stället för att följa bosättningslagen som säger att kommuner är skyldiga att ta emot nyanlända efter anvisning från Migrationsverket.

– Vi vill få det ordentligt utrett så att vi vet vad som gäller, säger Paul Andersson.

Oppositionsledare Johanna Beijer (S) är mycket kritisk till den politiska ledningens förslag.

Fakta: Bosättningslagen

Kommunerna är skyldiga att ta emot nyanlända som anvisats av Migrationsverket.

Vid fördelningen av anvisningar mellan kommuner tas hänsyn till kommunens arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek, sammantagna mottagande av nyanlända och ensamkommande barn samt omfattningen av asylsökande som vistas i kommunen.

Skillnad från ebo-lagen

Migrationsverket erbjuder bostäder åt asylsökande under tiden de väntar på asylbesked.  En asylsökande kan dock välja att ordna boende på egen hand enligt den så kallade ebo-lagen.

Sedan i somras har dock runt 30 kommuner, däribland Malmö och Eskilstuna, fått göra undantag från ebo-lagen genom att peka ut områden som anses särskilt utsatta. De asylsökande som väljer att flytta dit ändå blir av med dagersättningen. Syftet är att styra asylsökande mot olika områden för att integrationen ska bli bättre.

Detta har dock väckt mycket uppmärksamhet då vissa kommuner valt att peka ut hela kommunen som ett undantagsområde.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet