SVT Nyheter har kartlagt hur flyttströmmarna har sett ut för den grupp människor som kom till Sverige 2015. Hultsfreds kommun är en av de kommuner i Sverige där antalet flyktingar som kom 2015 minskat mest mellan 2015 och 2019.
98 personer ur gruppen har valt att lämna kommunen, från 415 personer 2015 till 317 år 2019. Enligt kommunalrådet Lars Rosander (C) hör det ihop med kommunens stora flyktingmottagande och många asylboenden.
– Vi fick landets största befolkningsökning då med nästan fem procent. Många av dem kom via asylboenden och fick sedan permanent upphållstillstånd. Sedan flyttade man vidare, vilket förklarar att vi först ökat och sedan minskat så mycket befolkningsmässigt, säger han.
Motsatt trend i grannen Vimmerby
I Vimmerby kommun är trenden däremot motsatt. Där har antalet flyktingar som kom till Sverige 2015 och som bosatt sig i kommunen ökat. Från 194 år 2015 till 279 förra året.
– Det skiljer sig väldigt mycket i vilket antal flyktingar vi tagit emot, säger Jacob Käll (C), kommunalråd i Vimmerby kommun, och fortsätter:
– Om man ska integreras så är ett jobb en förutsättning, då är det lättare om man inte är så många som konkurrerar om arbetstillfällena.
God tillgång på bostäder
Något som också kan locka människor att bosätta sig Vimmerby tros vara den goda tillgången på bra bostäder, enligt kommunens integrationsenhet.
– Vi har inte det problemet, som man har i flera grannkommuner, att man köper upp fallfärdiga bostäder och hyr ut till ockerpriset till nyanlända som är i behov av bostäder, säger Mats Lundberg, integrationshandläggare på Vimmerby kommun.
SVT:s kartläggning visar inte om det finns något samband mellan utflyttningen från Hultsfred och inflyttningen till Vimmerby.