Den första mars döptes närtrafiken om till Glesbygdstrafiken och region Kronoberg införde nya bestämmelser.
– Den största förändringen vi gör är att erbjuda en likvärdig service över hela länet. Förut gällde olika upplägg i olika kommuner där Ljungby hade ett mycket fördelaktigt system, säger Joakim Pohlman (S), ordförande för trafiknämnden i Region Kronoberg.
Ny enkilometersregel
Förändringen innebär i praktiken en stor försämring för Ljungbyborna. Förut kunde Rudolf Reumiller i Angelstad boka en bil tre timmar i förväg och han kunde bli hämtad och lämnad utanför bostaden.
Men nu får han inte längre använda sig av servicen. Regionen har nämligen bestämt att personer som bor inom en kilometer från en vanlig busshållplats inte är berättigade till närtrafiken.
– Jag bor alltså för nära en busshållplats och måste nu istället betala 300 kronor till en vän för att köra mig till Ljungby centrum. Det handlar inte enbart om att handla mat utan att få träffa kompisar också, säger Rudolf Reumiller.
Ta bussen istället
Närtrafiken kostar lika mycket som en vanlig bussbiljett och regionen hänvisar personer som Rudolf till den vanliga linjetrafiken.
Till Angelstad trafikerar busslinje 146, dock med bara en avgång på morgonen och tillbaka kring 16-tiden på eftermiddagen.
– Vad ska jag göra i Ljungby i 7-8 timmar? Det är ingen höjdare att lalla omkring där och dessutom har jag svårt att gå på grund av olika benoperationer jag gjort, säger han.
Extra service: Tre miljoner kronor
Kommunalråd Magnus Gunnarsson (M) har i en skrivelse till regionen sagt att de nya bestämmelserna kommer att ha en stor negativ inverkan för människor på landsbygden.
– Om Ljungby kommun vill ha en närtrafik som förr då får de betala omkring tre miljoner årligen, säger Joakim Pohlman (S), ordförande för trafiknämnden i Region Kronoberg.
Busslinjerna 146, 147 och 148 har liknande tidtabeller och hushållen längs de här bussrutterna drabbas på samma sätt.
Hör Joakim Pohlman (S) och Magnus Gunnarsson (M) i klippet nedan.