Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra Falkskär är en av dem som ingår i borreliastudien på BTH-kliniken. Det känns bra att kunna hjälpa till, menar hon. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Här är Sandra försöksperson – nytt borreliavaccin tas fram

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Falkskär rekryterades till vaccinstudien mot borrelia förra hösten och har hunnit få två sprutor. Efter att hon själv drabbades av sjukdomen för några år sedan var det en självklarhet att delta.

– Man tänker alltid att nån annan ska vara försöksperson. Så jag kände att jag ville göra det jag kunde.

I samband med sin borreliainfektion led Sandra av trötthet och muskelvärk. Nu ser hon positivt på att vara en deltagare i vaccinstudien som pågår på Blekinge Tekniska Högskola.

– Jag hoppas att det kommer leda till att de hittar ett fullgott vaccin, säger hon.

I höst inleds en ny fas av studien, då ytterligare 100 försökspersoner i olika åldrar sökes i Blekinge.

Följ med på Sandras besök på forskningskliniken i klippet ovan.

Fakta: Borrelia

Borrelia är en bakterieinfektion som oftast ger hudutslag, som är lätt att behandla med penicillin. Ibland kan infektionen sprida sig till lederna eller nervsystemet och då kan det ta längre tid för kroppen att läka infektionen. Borrelia kan orsaka mer bestående inflammationer i huden och lederna.

Risken att få sjukdomen efter ett enstaka fästingbett är liten, mindre än en på hundra. Det går inte att vaccinera sig mot borrelia, men man kan skydda sig bra genom att klä sig i långbyxor, långärmad tröja och stövlar. Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.