anonym man

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bedragaren fick köra iväg med ”Sebastians” bil – utan en krona i betalning. Hör varför i klippet. Foto: Henrik Friberg/SVT

”Sebastian” blåstes av misstänkte bilmålvakten i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som kom och ville köpa bilen var ”proper och trevlig”. När mannen berättade att han inte hade några pengar på sig, lånade därför ”Sebastian” honom de 40 000 kronorna.

Först efteråt insåg han att köparen var en bedragare – med skulder på över en miljon kronor.

Den misstänkte bilmålvakten i Ronneby hade sett bilen utmed vägen, berättade han. Där hade den stått ett tag, avställd på ett fält på ”Sebastians” gård i östra delen av Karlskrona kommun.

Trots att det var obekanta, lät ”Sebastian”, som i verkligheten heter något annat, bedragaren köra därifrån med bilen med en avbetalningsplan på totalt 40 000 kronor – utan ett öre i handpenning.

– Han var väldigt trevlig och social, lätt att prata med. Han berättade att han hade fru och barn. Jag hade ett visst förtroende för honom.

Då visste ”Sebastian” inte att Ronnebymannen stod åtalad för flera fall av fordonsrelaterade bedrägerier – eller att mannen stod som äger till flera hundra bilar.

Hoppas få tillbaka pengarna

Hos Kronofogden står ”Sebastians” namn som ett av en lång rad människor som målvakten är skyldig pengar. Men trots att mannen saknar tillgångar, har ”Sebastian” inte givit upp hoppet om att få tillbaka pengarna för bilen.

– Aldrig, inte så länge jag lever. Det är en principfråga.

SÅ UNDVIKER DU ATT BLI LURAD vid bilköp

  • Kräv att pengarna är på kontot innan du lämnar över nyckeln.
  • Undvik banköverföringar, som ofta förfalskas. Använd hellre betaltjänster som gör att du får pengarna direkt
  • Ta foto på säljarens/köparens körkort

Källa: Cajsa Ernholdt, biträdande sektionschef bedrägerisektionen Region Syd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.