Hör Mathias Kågell-Landgren, kommunjurist, och Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen, i klippet ovan. Foto: SVT/TT

Över sex år efter PFAS-utsläppen – på torsdag inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen startar den omfattande rättegången efter den så kallade PFAS-skandalen, då det potentiellt giftiga ämnet läckte ut i dricksvattnet i Kallinge.

– Det har varit många år av oro, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

Det var i juli 2016 som de drabbade i PFAS-föreningen lämnade in en stämningsansökan mot det kommunala bolaget Miljöteknik, som ägs av Ronneby kommun. Sedan dess har det rättsliga efterspelet pågått.

”Många år av oro”

Men på torsdag inleds alltså rättegången mellan de båda parterna i Blekinge Tingsrätt.

Vattenskandalen i Kallinge

– Det har varit många år av oro, så det känns otroligt skönt att vi ska få ett slut på det här. Vi vill att någon tar ansvar för det som hänt, säger Herman Afzelius.

Kommunens ansvar

Enligt Mathias Kågell-Landgren, kommunjurist i Ronneby, har kommunen ett ansvar för det som hänt.

– Det är våra medborgare som druckit vattnet. Rättegången är en del i vårt ansvarstagande. Vi vill klargöra vad som gäller, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet