• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pedofilen har använt Snapchat som främsta brottsverktyg. Företaget självt menar att de skärpt rutinerna. Foto: Beate Oma Dahle

Snapchat om kritiken: ”Alla sexuella övergrepp mot barn är avskyvärda”

Uppdaterad
Publicerad

Snapchat var det verktyg som pedofilen använde för att begå sexuella övergrepp mot hundratals minderåriga pojkar, och själv menar han att algoritmerna styrde honom mot fler offer.

– Vi har det senaste året lagt till ytterligare restriktioner, säger en talesperson för sociala medie-jätten.

I intervjuerna berättar pedofilen om hur det tog honom max tio minuter att få kontakt med ett potentiellt offer via Snapchat, och att han totalt begått övergrepp mot upp till 800 pojkar via plattformen.

Ingen från Snapchat vill ställa upp på en intervju, men en anonym talesperson från företaget svarar skriftligen på kritiken:

Ur en pedofils perspektiv

– Alla sexuella övergrepp mot barn är avskyvärda och brottsliga och vi har dedikerade team runt om i världen som arbetar nära polisen, experter och industripartners för att bekämpa det. Om vi ​​proaktivt upptäcker eller blir medvetna om sexuellt innehåll som utnyttjar minderåriga tar vi omedelbart bort det, låser kontot och rapporterar gärningsmannen till myndigheterna.

Pedofilen som SVT har intervjuat berättar att han vid ett stort antal tillfällen blivit avstängd från Snapchat, men att han enkelt kunnat kringgå avstängningarna genom att skaffa billiga kontantkortsnummer.

”Ytterligare begränsningar”

Han berättar vidare hur Snapchats algoritmer snabbt lärt sig att han bara vill ha kontakt med unga män, främst homosexuella, och att hans så kallade ”Lägg till snabbt”-lista därför fyllts med den typen av konton.

– Under det senaste året har vi lagt till ytterligare begränsningar i ”Lägg till snabbt”, skriver talespersonen.

Hit kan du vända dig:

Om du mår akut dåligt eller är utsatt för våld och hot ring direkt 112.

Självmordslinjen, Mind – Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla.

Om du är utsatt:

Bris – Du kan ringa, maila eller chatta med vuxna på Bris – Barnens rätt i samhället – dygnet runt. Telefon: 116 111.

Ecpat – Ger hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL för dig under 18 år. Telefon: 020-112 100

Polisen – Anmäl övergreppen till polisen på telefonnummer 114 14. Är övergreppen akuta eller pågående, ring direkt 112.

Om du har sexuella fantasier om barn:

PrevenTell – Nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Preventells telefontider är vardagar mellan kl. 12-15. Telefon: 020 – 66 77 88

Project Bridge – Forskningsprojekt med kostnadsfria hjälpinsatser. Erbjuder anonym hjälp online, tillgängligt globalt.

1177.se – kontakta vården för att komma i kontakt med läkare eller psykiatrisk expertis. Telefon: 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ur en pedofils perspektiv

Mer i ämnet