• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Snart åtal för att ha sålt giftig lax till Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Snart är åtalet klart i det mål där Blekingefiskarnas centralförening misstänks för att ha sålt giftig lax till Frankrike under lång tid.

Två personer kommer att åtalas för grov smuggling och dessutom kommer föreningen om de fälls att krävas på totalt 11 miljoner kronor i böter.

Utredningen innehåller i dagsläget 700 sidor och det kommer att bli ytterligare några sidor innan åtalet lämnas in i början av nästa år.

– Det är väldigt speciellt, ett sådant här mål har aldrig prövats förut, säger kammaråklagare Ingvar Wennersten.

Laxhärvan i Blekinge

Åren som utreds är 2010 till 2012. Kammaråklagaren och polisen har jobbat med fallet sedan 2013 och nu är man i princip helt klara.

2002 införde EU gränsvärden på hur mycket miljögifter fisk fick innehålla för att få säljas.

Den svenska Östersjölaxen visade sig innehålla för höga halter av dioxiner och dioxinliknande pcb:er. Östersjölaxen får därför bara säljas i Sverige, Finland och Lettland eftersom man där har kostrekommendationer om att man inte ska äta Östersjöfisk så ofta.

Efterfrågan på svensk lax är därför liten och priset är lågt.

Ett sätt att rädda det kustnära fisket

I Frankrike däremot älskar man rökt lax och där kan priset ligga på tusen kronor kilot, men man har inga kostrekommendationer. Laxen får alltså inte säljas dit.

Ordförande för Blekingefiskarnas centralförening valde att tala ut i SVT Nyheter Blekinge och erkände att den olagliga exporten var ett sätt att rädda det kustnära fisket och kammaråklagaren anser sig ha goda bevis för detta.

– Ja, vi har ju i stort sett ett erkännande. Men vi har också i har fakturor och vi har den franske inköparen. Han kände inte till omständigheterna och utan att vara tillfrågad så har han erbjudit sig att komma hit till Sverige och berätta hur man uppfattat den här affären, säger Ingvar Wennersten.

Riskerar fängelse

För detta riskerar nu två personer, en i styrelsen och en anställd, upp till sex års fängelse för grov smuggling. Föreningen riskerar dryga böter, totalt elva miljoner. En förtagsbot på tre miljoner kronor för att man gjort fel och ytterligare åtta miljoner för fisken man olagligen sålt, anser kammaråklagaren.

Men föreningens advokat menar att allt skett lagligt.

– Ja, det finns inget totalförbud mot försäljning av lax till utlandet. Det som är förbjudet är att sälja lax som innehåller miljögift över gränsvärdena och det har inte varit så i det här fallet menar föreningen, säger Niclas Lemery, advokat som företräder Blekingefiskarnas centralförening.

Men föreningen är inblandad i ett mål till. I Frankrike. Den franske importören kräver pengarna tillbaka för den giftiga fisken.

– Ja, det är ett mål som pågår i en fransk domstol för närvarande. Det kommer bli klart i första instans i någon gång i nästa år, säger Niclas Lemery.

Lämnas in nästa år

Kammaråklagare Ingvar Wennersten ser mycket allvarligt på det som hänt.

– Det är allvarligt. Bakgrunden är ju att inom EU är det förbjudet. Då har Sverige som nation försäkrat att detta inte ska hamna på den internationella marknaden inom EU. Och så gör det det ändå! Andra allvarliga omständigheter är att det har skett i så stor omfattning och det har varit systematiskt. Man har känt till det inte får gå till så här och ändå har man satt igång. Det är min bedömning, sedan få tingsrätten göra sin, säger han.

Åtalet kommer att lämnas in i början av 2016.

Tidslinje

2002: EU sätter upp gränsvärden på hur mycket miljögifter fisk får innehålla för att säljas. Sverige får ett undantag som innebär att fisken får ätas och säljas på två vilkor: Myndigheterna måste informera om att barn och gravida inte ska äta laxen oftare än tre gånger om året och yrkesfiskarna inte får exportera fisken till EU. Lettland och Finland får samma undantag och dit får man sälja fisken.

2013: Efter ett anonymt tips gör Karlskrona kommun ett nedslag hos Blekingefiskarnas centralförening och hittar då fakturor från 2011 och 2012 där Blekingefiskarna centralförening sålt över 100 ton Östersjölax just till Frankrike. Två veckor efter att kommunen gjort sitt tillslag stängs Blekingefiskarnas centralförening.

2015: Efter två årsutredningar är kammaråklagaren nästan klar.

2016: Åtal för grov smuggling presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Laxhärvan i Blekinge

Mer i ämnet