I innerhamnen i Sölvesborg planeras bostäder, kontor, hotell och en marina. Foto: SVT

Sölvesborg backar från satsning på stadsdel i innerhamnen

Publicerad

I våras var Sölvesborgs kommun på väg att ta över projektet med en ny havsnära stadsdel i innerhamnen – men nu backar kommunen.

Det handlar om att hotell, kontor, en marina med båtplatser och hundratals bostäder ska ersätta tidigare spannmålssilor, industribyggnader och en soptipp i innerhamnen i Sölvesborg. I våras beslutade kommunstyrelsen om en avsiktsförklaring att Sölvesborgs kommun kan komma att ta över projektet från fastighetsbolaget Solixx.

Bolaget har hittills planerat men inte förverkligat bygget. Kommunens syfte med ett övertagande var att sälja byggrätter vidare till andra företag.

Nytt besked

Men nu kommer det ett nytt besked, något som BLT tidigare rapporterat. Sölvesborgs kommun drar tillbaka avsiktsförklaringen.

– De har sagt till oss att de har andra intressenter än oss. Då släpper vi dem fria så de har möjlighet att förhandla med andra också, säger kommunalrådet Birgit Birgersson-Brorsson (S), till SVT Nyheter Blekinge.

Andra köpare

Hon hoppas att andra köpare kan driva projektet vidare. Men hon säger också att kommunen är fortsatt intresserade av att köpa till ett annat pris, eller gå in i delar av byggprojektet.

– Vi i Sölvesborgs kommun vill inte betala hur mycket som helst. Vi vilar på hanen tills de återkommer till oss för att se om vi kan komma överens om vad vi ska köpa och till vilket pris, säger Birgit Birgersson-Brorsson (S).

Innan bygget kan komma igång återstår även att undersöka behovet av att sanera marken och frågan om vem som ska betala det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.