Festivalbesökare i stort publikhav framför en scen på Sweden Rock Festival.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunen planerar för rockfestivalen igen – efter mutanklagelserna. Hör kommunchefen Lars Ericsson om hur arbetet påverkas. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sölvesborg planerar för framtida festivalbesök: ”Rubbas inte”

Uppdaterad
Publicerad

Om knappt fyra månader går Sweden Rock Festival av stapeln i Sölvesborg igen. Och efter de senaste turerna kring påstådda mutbrott planerar nu Sölvesborgs kommun för hur de ska hantera sina festivalpass.

Förundersökningen om misstänkt mutbrott gällande Sölvesborgs kommuns festivalpass till Sweden Rock är nerlagd och alla formella misstankar är avskrivna. Men debatten och anklagelserna får ändå kommunen att tänka till kring hur biljetterna till festivalen ska hanteras i år.

– Vi har ett avtal som löper till 2031 där det framgår att vi betalar för 50 festivalpass, som medarbetare och förtroendevalda använder i tjänsten. Den principen rubbas inte, men vi tittar nu på hur vi ska lägga upp det för det här året, säger Lars Ericsson, kommunchef i Sölvesborg.

Sölvesborg och revisorerna

Det var i höstas som tre av fem kommunrevisorer i Sölvesborg polisanmälde kommunen för påstådda mutbrott. Det framgick dock snabbt att det fanns ett avtal mellan kommunen och festivalen där biljetterna reglerades, och där det framgick att kommunen betalade för sig.

Fortsätter nyttja biljetterna

Turerna kring mutanklagelserna har sedermera utvecklats till en infekterad konflikt mellan de tre revisorerna och kommunledningen. Men kommunen kommer fortsätta finnas representerad på festivalen.

– Vi räknar med att ha de marknadsföringsåtgärder inne på festivalområdet som vi brukar ha. Bland annat populära vigslar och samarbetspartners som för vår del står för olika aktiviteter.

En del av kritiken har handlat om att politikerna får fyradagarsbiljetter. Kan man hantera det på annat sätt?

– Det beror på syftet. Vissa kan ha behov att vara på plats vid flera tillfällen och då är det rimligt. Andra kanske bara ska på ett studiebesök och då kan det vara rimligt med endagarspass. Men det är politiken som avgör den inriktningen, säger Lars Ericsson.

Hör mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg och revisorerna

Mer i ämnet