På restaurangen serverar Jasmine Nilsson olika fiskrätter. Hon berättar att både den och fiskebyn i sig har en stark kundbas som är återkommande på somrarna.
– Hittills har säsongen varit jättebra. Det har dock mest varit stammisar och lokalboende men vi ser att husbilsparkeringarna är fulla på helgerna och det ser jag som positivt, säger hon.
Fisk-oro bland turister
Den enda oron hon har inför turistsäsongen är att besökare ska tro att hennes fisk inte går att äta på grund av oljekatastrofen – trots att den är importerad.
Enligt Livsmedelsverket är det dessutom inte farligt att äta fisk som fångats i närområdet.
Ett stenkast från Jasmine Nilssons restaurang driver Charlotte Hauksson och hennes sambo Dave Borg ett bed and breakfast. Verksamheten öppnade förra sommaren och inför årets säsong har den expanderat.
– Vi har byggt en ny byggnad med fler rum och en konferenslokal, säger hon.
Hade önskat mer stöd från kommunen
Inför sommaren hade hon önskat att kommunen stöttat besöksnäringen ännu mer för att locka turister. Att man tillsammans tittat närmare på vilka andra värden som finns på land och hur dessa kunde ha lyfts fram.
– Jag tror att vi hade behövt det, säger hon.
Samtidigt har hon förståelse för att kommunen har haft mycket att göra kopplat till katastrofen.
– Trots att Sölvesborg kommun är en liten kommun har den lyckats hantera och fortsätter hantera en sådan här stor miljökatastrof. Det tycker vi är imponerande, säger hon.
”Allt fokus på att sanera”
Som svar på det skriver näringslivschefen Stefan Olofsson:
”Man kan alltid tycka och önska att Sölvesborgs kommun kunde ha gjort mer, men allt fokus och resurser har lagts på att sanera de ytor som fått oljepåslag samt arbeta med att säkerställa att våra kommunala stränder kunde öppnas inför turistsäsongen.”
KLIPP: 60 sekunder: Oljeutsläppet i Pukaviksbukten