Foto: SVT

Sparchock väntar socialen i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Socialförvaltningen måste spara drygt tolv miljoner kronor och konsekvenserna kan bli kännbara. Enligt förslaget ska fältgruppen läggas ner, föreningsbidragen dras in och dessutom införs ett totalstopp för hyrsocionomer.

På måndag väntas socialnämnden ta ställning till det omfattande sparpaket som förvaltningschef Claes Wiridén tagit fram. Och det är många sedan tidigare hotade verksamheter som nu återigen kan försvinna om inte förvaltningen får ytterligare medel från fullmäktige.

– Menar politiken allvar med att det ska var noll på sista raden så får vi stoppa vikarier och inte tillsätta vakanser. Det kommer också innebära en otroligt påfrestning på organisationen. Min uppfattning är att det är av ondo att genomföra besparingarna, säger Claes Wiridén.

LÄS MER: Tolv miljoner back väntas för socialnämnden

Fältgruppen hotas

I det interna sparförslag som SVT Nyheter Blekinge tagit del av är det framför allt tre förändringar som ska få förvaltningens budget i balans:

*Att avsluta Fältgruppens arbete från oktober i år.

*Att strypa föreningsbidragen från och med nästa år.

Det skulle bland annat innebära att Kvinnojouren förlorar sitt bidrag, ett förslag som tidigare lagts fram men som nämnden – efter hård kritik – tvingades backa ifrån.

– Det får nu åter bli en politisk fråga, säger Claes Wiridén.

*Att inte tillsätta de sju vakanta tjänster som finns i dag – och att införa stopp för hyrsocinomer.

LÄS MER:Tomma HVB-platser i Fur kostar miljoner

Bryter mot lagen

Det senare kan få kännbara följder eftersom förvaltningen redan i dag har svårt att klara lagens krav på att, inom fyra månader, utreda situationen för utsatta barn: ett problem som i Karlskrona tydliggjorts flera gånger sedan mordet på åttaåriga Yara.

Sophia Ahlin (M) är ledamot i socialnämnden och hon har tagit del av sparförslaget.

– Om detta genomförs kommer jag inte fortsättningsvis att kunna ta mitt arbetsmiljöansvar. Då tvingas jag lämna mitt uppdrag och jag tror att många känner precis som jag, säger hon.

Även Claes Wiridén menar att konsekvenserna av detta kan bli allvarliga.

– Detta skulle innebära att de som jobbar hos oss tvingas jobba dubbelt så fort på samma kvalitet och jag ser en jätterisk med det naturligtvis, säger förvaltningschefen.

”Kan inte spara mer”

Enligt Ahlin finns bara en lösning:

– Ansvariga politiker måste sätta på sig den stora kommunhatten och visa vilka av kommunens verksamheter som är viktigast. Vi kan inte spara mer när vi redan i dag tvingas bryta mot lagen, säger hon.

Att skjuta till nya pengar är dock inte aktuellt, enligt en intervju som SVT Nyheter Blekinge gjorde med kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) i april i år.

Socialförvaltningens sparförslag

Detta är förvaltningens förslag på besparing:

– Att avsluta fältgruppen från och med oktober i år. Fältgruppen består i dag av fem socialsekreterare och besparingen skulle ge en delårseffekt på 600 000 kronor.

– Att inte dela ut föreningsbidrag från och med nästa år vilket ger en besparing på en miljon kronor.

– Att inte tillsätta vakanta tjänster och införa stopp för hyrsocionomer. I dagsläget är tio tjänster vakanta som tillsätts av hyrsocionomer för att klara av det uppdrag som nämnden har.

– Att sänka HVB-kostnader genom att starta upp ett nytt HVB-hem i egen regi för att slippa externa placeringar. Detta väntas ge besparingar på lång sikt.

– Att göra djupare analys av intäkter från migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.