Foto: SVT/Montage

Spelet som fällde sjukhuschefen – därför tvingades Almroth bort

Uppdaterad
Publicerad

När toppmoderaten Emma Stjernlöf skyllde sjukhuspersonalens missnöje på tjänstemän fick Lars Almroth nog och markerade.

En vecka senare fick han sparken.

SVT Nyheter Blekinge har granskat turerna bakom chefsturbulensen i Region Blekinge.

Utåt sett har det varit regionrådet Alexander Wendt (M) som öppet fått försvara det redan hårt kritiserade förslaget att avskeda hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth i Blekinge.

Trots protester från personal, fackförbund och den politiska oppositionen har Wendt hittills stått fast vid att Almroth ska bort – även om Wendt och den styrande Alliansen saknar majoritet för att verkställa beslutet.

Sjukhuschefen sparkad

Officiellt har det motiverats med att den borgerliga styret och chefen har olika syn på ”framtidens sjukvård”.

Även inom Moderaterna finns kritik mot hur ärendet hanterats, eftersom frågan inte diskuterats internt innan beslutet fattades.

– Jag har väldigt svårt att se en annan utgång. Det blir ju en ohållbar situation om vi ska ha en chef som saknar den politiska ledningens förtroende, sa Wendt till SVT tidigare i veckan.

Samtidigt har Almroth – stärkt av stödet – meddelat att han gärna fortsätter att leda framtidsarbetet i regionen.

”Skyller ifrån sig”

Men den infekterade konflikten handlar inte om slitningar mellan Alexander Wendt och Lars Almroth.

Enligt vad SVT erfar är det i stället om ett utbrett missnöje från Blekingesjukhusets chefer och personal – riktat mot hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Emma Stjernlöf (M).

Flera uppgiftslämnare säger att Stjernlöfs sätt att ”skylla ifrån sig och vägra ta ansvar för egna beslut” väckt både frustration och besvikelse i chefs- och tjänstemannaleden.

Särskilt tydligt blev det i samband med den personalprotest som hölls på sjukhusområdet den 6 maj.

Anställda på flera avdelningar gick samman och opponerade sig mot bemanningssituationen och arbetsmiljön.

Den ansträngda situationen var känd – för både ledande politiker och tjänstemän.

Ändå tycktes Emma Stjernlöf ovetande – inför journalister och på sociala medier.

– Om jag bara hade vetat om det hade jag befunnit mig där och träffat dem. Jag tycker att det är jätteviktigt att jag får signaler direkt, sa hon i en kommentar till protestaktionen.

Arbetar hemifrån

Lars Almroth reagerade omgående.

Han kontaktade Stjernlöf och ska enligt uppgift till SVT ha framfört att hennes uttalanden gjort både honom och andra tjänstemän ”ledsna”.

– Lars tolererade inte att hon återigen skyllde på tjänstemännen, säger en källa.

Hälso- och sjukvårdsdirektören – som just nu arbetar hemifrån i väntan på ett avgörande – vill inte kommentera mötet men säger:

– Jag har vid flera tillfällen under våren haft en dialog med Emma Stjernlöf och flera andra politiker om den svåra situationen på flera av våra avdelningar. Hon hade den informationen. Jag har berättat om det på nämnden, säger han.

Några dagar efter mötet fick Almroth besked: han var inte längre önskvärd.

Lovade pengar – utan fattade beslut

Men händelsen var inte den första som fick höga chefer i regionen att reagera. I februari i år kommunicerade Stjernlöf på Facebook att hundra miljoner kronor ur den så kallade reserven i regionens budget skulle tillföras sjukvården – utan att beslutet var fattat. Dessutom krävde hon att löftet skulle skrivas in i texten till ärendet i nämnden.

Problemen ur ett tjänstemannaperspektiv var två: dels var det regionstyrelsen och inte nämnden som skulle besluta om pengarna, dels var beslutet inte fattat. 

Till sist blev det, efter vissa omskrivningar, Lars Almroth som fick stå bakom texten – trots att han sällan själv är handläggande tjänsteman.

Rubriken blev: ”Budget i balans – besparingsåtgärder för att minska förväntat underskott”.

Vill fortsätta

I måndags kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja Alliansens planer på att få bort Almroth. Den känsliga frågan hade inte diskuterats med den politiska opposition som har majoritet i nämnden och kritiken lät inte vänta på sig. Än märkligare framstod situationen när Region Blekinges officiella webbplats meddelade att chefen lämnat ”sitt uppdrag omgående” – trots att det inte gjorts någon uppgörelse mellan parterna.

Och Almroth själv förklarade snart att han gärna arbetade vidare – förutsatt att han kände stöd.

Och det gjorde han.

– Det är fantastiskt att känna det stödet, det är det verkligen. Jag känner mig ödmjuk, nästan rörd, och det gör mig ännu mer övertygad om att jag verkligen vill vara kvar, sa han under onsdagen.

Handlingar gjordes klara

Det planerade nämndssammanträdet den 23 maj hade Emma Stjernlöf då redan ställt in, vilket fick oppositionen att rasa och med stöd av kommunallagen kräva ett extrainsatt möte.

– Jag hade inte och har fortfarande inte sett några handlingar och därför hade jag inget annat alternativ än att ställa in mötet. Handlingarna har legat i ett internt system som jag inte kommer åt eller har tillgång till. Nu har jag sett några ofärdiga handlingar som ser ut som arbetsmaterial, sa hon under onsdagen.

Men av ett mejl som SVT tagit del av framgår att handlingarna var färdiga att godkännas redan den 16 maj.

Flera av ärendena på listan gjordes helt klara tidigare än så.

– Det saknades någon att-sats, men det är ju inte tjänstemännens roll att formulera dem. I övrigt var handlingarna klara, säger Lars Almroth.

Den femte juni avgör regionstyrelsen frågan om hälso- och sjukvårdsdirektörens framtid.

Under onsdagen erbjöds han ett avgångsvederlag värt fyra miljoner kronor.

– Jag svarade att jag helst vill arbeta kvar, men att jag accepterar uppgörelsen om regionstyrelsen beslutar att jag ska lämna, säger Lars Almroth.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Emma Stjernlöf för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhuschefen sparkad

Mer i ämnet