Det är som en del i kommunens försök att skapa hälsosammare scheman som de nya förändringarna för nattpersonalen föreslås, men också som en besparingsåtgärd.
– Det är ohållbart. Jag har pratat med vänner i liknande organisationer där det här har påbörjats, de är helt slut och utmattade. Kroppen mår redan nu inte bra av det höga trycket som uppkommit, säger Sara Johansson, anställd i Nattpatrullen i Karlskrona.
– Det jag är kritisk till är att de påstår att det skulle vara hälsofrämjande. Skulle det vara hälsofrämjande skulle vi få arbetstidsförkortning vilket skulle betyda bibehållen lön men jobba en timme mindre, säger Emilia Mazetti Birath, hemtjänstanställd.
”Vill få med fler på tåget”
I dag jobbar ett 20-tal anställda i Nattpatrullen mellan klockan nio på kvällen till sju på morgonen, ungefär 12-13 pass i månaden. Det nya förslaget är att de ska börja trekvart senare på kvällen och tvingas då ta fler pass för att få ihop sina timmar.
För att få stopp på ändringarna har de anställda i Nattpatrullen nu startat en namninsamling, som under torsdagseftermiddagen hade drygt 300 underskrifter.
– Det har vi gjort för vi vill få med fler på tåget och se hur många det faktiskt är som är emot detta. Vi vill att äldrenämnden ska se hur många som faktiskt inte vill jobba under dessa omständigheterna, säger Dianah Liljekvist, hemtjänstanställd.
Vill inte ge några kommentarer
Chefen för hemtjänsten i Karlskrona kommun vill inte uttala sig i ärendet.
– Jag är för dåligt insatt i ärendet för att kunna kommentera, säger Maria Appelskog.
Förvaltningschefen Martin Olsson har inte gått att nå för en intervju, men svarar i ett mejl att långa arbetspass inte är hälsofrämjande, och att nattarbetet i hela kommunen kommer ses över. Han menar även att det genomförs ett flertal försök i äldreförvaltningen som kommer att utvärderas.