bild på strandkant med en ramp ner i vattnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På satellitbilder kan man se stora mängder algblomning i havet längs Blekinges kustlinje. Foto: Sofia Widerberg Fisher

Stora mängder algblomning i havet utanför Blekinge

Publicerad

Algblomningen är i full gång och på länsstyrelsens informationscentral för Östersjön behöver man hjälp från allmänheten med att kartlägga algerna.

Den som hade tänkt ta sig ett dopp kan ha sett algblomning i vattnet. Ytansamlingar av de giftiga blågröna algerna har setts av i alla fall några Karlskronabor, för de har nämligen skickat in bilder till Länsstyrelsens informationscentral för Östersjön – något som länsstyrelsen uppmuntrar fler till att göra.

– Vid kustlinjen går det inte att säga hur det ser ut med satellitbilder utan då behöver vi att folk hör av sig till oss, säger Emma Lemos, marinbiolog på Länsstyrelsen.

Trivs i badtemperaturer

Enligt Emma Lemos har det varma sommarvädret varit gynnsamt för algblomningen, eller cyanobakterier som de egentligen heter.

– Det är mitten av juli och vid den här tiden så brukar det blomma ganska mycket.

Nu, i mitten juli, har temperaturen i vattnet kommit upp så pass mycket att algerna trivs bra.

– Nu ser vi det mycket för att det är vindstilla och varmt och då samlas det vid stränderna.

ALLMÄNNA RÅD VID ALGBLOMNING

• Undvik att bada eller ha onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara, ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna ”gryn” som liknar mycket små barr.

• En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5-1 meters djup och när vattnet ser ut som beskrivet ovan.

• Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap (till exempel hundar, får, kor och hästar). Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med blommande vatten.

• Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.