Algblomningen kommit i gång utanför Gotland, vilket är ovanligt tidigt. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Årets algblomning har börjat – syns utanför Gotlands kust

Uppdaterad
Publicerad

Ytansamlingar av de giftiga blågröna algerna har redan setts utanför den gotländska kusten, varnar Världsnaturfonden, WWF.

Med junivärmen har algblomningen kommit i gång och nu börjat röra sig in mot den svenska kusten och synts utanför Gotland, vilket är ovanligt tidigt.

Algblomning är normalt och förekommer i alla sjöar och hav men har blivit ett problem när den förökar sig i så stor omfattning. Orsaken är övergödning, det vill säga de stora mängder växtnäring som jordbruken släpper ut i våra vatten och når Östersjön. Utsläpp från reningsverk, industri och enskilda avlopp bidrar också.

– I Östersjön, upp till Ålands skärgård ser vi att utsläppen av kväve tyvärr ökar. Det beror till stor del på utsläpp från aktiviteter på land, det vi alla gör och konsumerar till vardags som driver på övergödningen, säger Mats Johansson, expert på vattenförvaltning och övergödning på WWF, i ett pressmeddelande.

Utanför Bohuslän orsakar algerna redan fenomenet mareld. Men det är inte bara utsläppen som ligger bakom det. Även klimatförändringarna bidrar till havens uppvärmning som algerna trivs i.

Enligt WWF handlar det om åtgärder som att precisionsgödsla, hålla jordbruksmark bevuxen året runt så att kväve och fosfor stannar kvar i marken och att förbättra reningsgraden på avlopp.

Fakta: Olika typer av algblomning

Algblomningar har olika färg och utseende beroende på hur stora de är och vilken art det handlar om. Blågröna algblomningar i Östersjön ser ofta ut som gröngul soppa eller blågrön trådig massa. Giftigheten varierar mellan olika arter.

Mareld är ett fenomen som förekommer främst under sensommaren eller hösten och är vanligast på västkusten. På kvällen syns självlysande plankton som ljusblixtar i vattnet. På dagen ser man tegelröda stråk i vattnet. När de samlas i tillräckligt stora grupper skapas så kallad mareld.

Källa: SMHI och WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.