Man i hjälm står framför enorm hög av komprimerat avfall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vänder oss till andra länder”, säger Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning, angående att för få källsorterar. Foto: Edina Foric/SVT

Slarv i källsorteringen med batterier och videoband: ”Jättestort problem”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige står inför stora utmaningar när det kommer till källsortering av plastförpackningar. Site Zero i Motala ska hjälpa till med just detta, dessvärre når inte all plast anläggningen. Nu tar man emot plast från utlandet för att fylla kapaciteten. Slarv i sorteringen har lett till att miljontals batterier och ett dött vildsvin hamnat i Motala.

– Vi tar emot ungefär 2 miljoner batterier varje år, vilket orsakar i genomsnitt två bränder i veckan, säger Mattias Philipsson, vd för Svensk plaståtervinning.

Världens största plaståtervinningsanläggning, Site Zero i Motala, har kapaciteten att ta emot 200 tusen ton plast per år. Däremot har man inte lyckats nå de siffrorna. Mattias Philipsson menar att problemet ligger i att för många är slarviga i sorteringen.

Plast och miljö

– Konsumenterna måste bli mycket bättre på att källsortera.

Nu tvingas man istället vända sig till andra länder för att lyckas fylla ut anläggningens kapacitet.

”Jättestort problem”

Det märkligaste som kommit in till anläggningen var ett dött vildsvin. Ett mer frekvent problem är det höga intaget av videoband.

– Videobanden har en tendens att dra ut sig och förstöra sorteringsprocessen, säger Mattias Philipsson.

För att slippa främmande material på anläggningen utbildar man nu kommunerna, i hopp om att invånarna ska källsortera bättre.

– Vi har nått ungefär hälften av landets kommuner. Anledningen är att vi har noterat att vi är ganska dåliga i Sverige på att källsortera plastförpackningar, säger Mattias Philipsson.

Följ med in i anläggningen där vd:n bland annat visar hur det ser ut när videoband hamnar fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet