Två personer på en motorbåt med ett segeldrivet forskningsfartyg i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marinbiologen Alexandra Colbing och drönarkonsulten Aron Hejdström, på plats i Klintehamn på Gotland, berättar hur segeldrönaren ska användas. Foto: Patrik Widegren/SVT

Här sjösätts drönaren – ska segla ensam i Östersjön i sex veckor

Publicerad

Länsstyrelsen på Gotland vill få bättre kunskap om hur bland annat Östersjötumlare klarar sig. Därför genomför man nu mätningar med en segeldrönare, som själv rör sig runt i havet söder om Gotland.

– Vi använder en drönare på det här sättet för att få information om mängden fisk, alltså bytesdjur för den akut hotade Östersjötumlaren i det här skyddade området, säger Alexandra Colbing, marinbiolog vid länsstyrelsen på Gotland.

Det är tredje året som man använder sig av segeldrönare och genom att lägga samman de olika årens resultat, så får man en bra helhetsbild av läget. Enligt Alexandra Colbing har drönaren flera fördelar jämfört med hur man gjort mätningar tidigare.

– Med mer traditionella provfiskemetoder, till exempel att man trålar, så är det ju väldigt dyrt och det blir punktinventeringar. På det här sättet kan vi inventera hela området för en liten summa pengar. Vi får också all den här informationen utan att någon fisk dör, säger hon.

I klippet ovan ser du mer från sjösättningen av drönaren på Gotland.

I klippet nedan: Så fungerar drönaren

Man i orange jacka bredvid liten segeldrönare med texten ”Keep Clear!”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Aron Hejdström bland annat om den tuffa miljö som drönaren måste klara av. Foto: Patrik Widegren /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.