Personal på Blekingesjukhuset har tröttnat på den dåliga arbetsmiljön. Nu vill de ha förändring. Foto: SVT

Stora protester mot arbetsmiljön på sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Ett trettiotal anställda på Blekingesjukhuset i Karlskrona gick i dag ut i en gemensam protest mot den enligt dem allt sämre arbetsmiljön och personalbristen.

– Ledningen måste börja lyssna mer på personalen. Annars tror jag sjukhuset försvinner snart, säger Sonia Holm, undersköterska.

Blekingesjukhuset har länge brottats med personalbrist och arbetsmiljöproblem, men nu har ett stort antal anställda börjat få nog. I en gemensam protest gav sig ett trettiotal anställda från åtta olika avdelningar ut för att protestera mot problemen på sjukhuset.

– Vi går på knäna, vi jobbar dubbelpass, vi jobbar övertid. Vi är rädda att vi inte ska få vara lediga på våra lediga dagar och våra scheman ändras konstant. Det blir bara värre och värre och vi ser inget slut på den här nedåtgående trenden, säger Charlotte Sjölander, sjuksköterska på avdelning 58.

– Det är ett jättestort engagemang. Alla kliniker har varit representerade i dag och alla är jättefrustrerade. Det är massuppsägningar på avdelningarna, och jättemånga sjukskrivningar. Och när det försvinner tio sjuksköterskor får man bara in en ny, säger Sonia Holm, undersköterska på sjukgymnastiken.

Har bytt avdelning

Fram till för två månader sedan jobbade även Sonia Holm på avdelning 58, men problemen fick henne att byta till sjukgymnastiken. Där trivs hon bättre, men många av problemen kvarstår menar hon.

– Vi måste börja lyssna mer på personalen. För annars tror jag att sjukhuset försvinner snart, det finns inte personal, säger hon.

Ledningen medveten om situationen

Sjukhusdirektören Lars Almroth är medveten om att situationen varit tuff de senaste månaderna.

– Vi har svårt att bemanna på vissa avdelningar och jag förstår att det är tufft. Vi jobbar aktivt för att kunna rekrytera och behålla kompetensen, säger Lars Almroth.

Särskilt har det varit problem på de avdelningar som tagit över patienterna från avdelning 57 som stängde i början av året.

– Det vet vi om och vi försöker jobba väldigt mycket med det. Jag har pratat med personal från de här avdelningarna och haft dialog med fackliga företrädare men uppenbarligen har inte den sortens kommunikation hjälpt, säger Lars Almroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.