Kronofogden gav upp. Men nu kan Studentbåten vara nära att hitta en internationell köpare – för flera miljoner kronor. Foto: SVT

Studentbåten ute på försäljning för 5,4 miljoner kronor

Publicerad

Senast Studentbåten var ute till försäljning avslutade Kronofogden auktionen efter ett skambud på 10 000 kronor. Men nu sker förhandlingar med en ny ägare – för flera miljoner kronor.

Bland annat skulle båten kunna få ett nytt öde som flyktingboende i Europa.

Just nu ligger Studentbåten ute på Yachtworld, en internationell försäljningssajt för fartyg, för 480 000 euro – motsvarande cirka 5,4 miljoner kronor.

I april gav Kronofogden upp försöket att sälja båten, efter en ursprunglig värdering på 1,9 miljoner kronor. Ingen köpare var beredd att buda över Kronofogdens smärtgräns på 500 000 kronor.

Studentbåten i Karlskrona

”Svår båt att köpa”

Trots ett svagt lokalt intresse för att bli ny ägare till båten, menar den nuvarande mäklaren att båten tilldrar sig stor uppmärksamhet bland internationella spekulanter.

– Vi har ett dagligt intresse, men det är en svår båt att köpa, säger den norske mäklaren Rune Riktor till SVT.

Den nästan 80 meter långa båten är i stort behov av underhåll och måste bogseras, vilket ställer till för många potentiella köpare, menar Rune Riktor.

Aktuell för nytt boende

Trots det, har det i dagarna varit spekulanter från både Polen och Tyskland på plats för att inspektera båten, berättar Riktor, som anser att den nuvarande värderingen är realistisk.

– Vi håller på med ett kontrakt med en möjlig köpare som ännu inte har löst transportfrågan. Vi hoppas även få bud från polska köpare.

Båtens tidigare funktion som studentbostäder kan återigen bli aktuell. Men Riktor öppnar även för nya användningsområden:

– Det kan vara inkvartering till flyktingar eller ambulerande inkvartering till arbetare.

Studentbåten, ägaren, kommunen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet sammanfattas händelseförloppet om Studentbåten i Karlskrona, från start till nutid. Foto: SVT/Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentbåten i Karlskrona

Mer i ämnet