Bente Eklund (SD), Jesper Rehn (L) och Gustav Nilsson (M). Foto: pressbilder/SVT

Styrelsen köpte ledningens bild: pandemin orsakade krisen

Uppdaterad
Publicerad

Ledamöterna i museets styrelse har litat på museichefens förklaring till den dåliga ekonomin.

Samtliga tror exempelvis att pandemin drabbat stiftelsens ekonomiskt. 

Bengt Norman, styrelseledamot Hembygdsförbundet:

”Den kortsiktiga ekonomiska kris som uppstod beror på pandemin och uteblivna intäkter som en direkt följd därav. Fastighetsproblemen är mer en ekonomisk utmaning på sikt, men där har vi fått ett tillskott nu från övriga stiftare så vi hoppas och tror att det ska lösa sig.

I det korta perspektivet har fastighetsproblemen inte haft betydelse för den ekonomiska krisen.”

Inga-Britt Olsson, styrelseledamot Hembygdsförbundet:

”Huvudskälet är kostnader kopplade till fastighetsproblem. Vattenläckan med ledningarna i Grevagårdens källare medförde utgifter och för de övriga fastigheterna – med fukt- och mögelproblem – har vi fått anlita konsulter för att försöka skapa oss en bild av vad som behöver göras framåt. Pandemin har varit kännbar eftersom vi inte har kunnat hålla öppet som tidigare.”

Jesper Rehn (L), styrelseordförande:

”Revisorerna har ju tydligt uttalat att det är kopplat till pandemin och fastighetsproblematik.” (Intervju med SVT den 21 februari 2022)

”Efter att du och jag diskuterat detta så gick jag och kollade med revisorerna och då stämmer det ju att det står om fastighetsutmaningar, men det står inte om just pandemin. Det är helt korrekt, jag kan bara erkänna det.” (Intervju med SVT den 1 mars 2022).

Lotta Kihlbert (L), styrelseledamot:

”Orsaken till museets ekonomiska ställning beror på tre saker: att bidragen inte räknats upp i samma takt som kostnaderna ökat samt på fastighetsproblem och på pandemin. Pandemin har påverkat museet på så sätt att det periodvis fått hålla stängt, vilket gjort att bland annat försäljningen i butiken sjunkit.”

Angela Sandström (S), styrelseledamot:

”Det handlar bland annat om att vi inte blivit kompenserade med statliga bidrag för den kostnadsutveckling som museet haft. En annan orsak är den status som våra byggnader har, men vi ska komma tillrätta med detta.

Pandemin har också påverkat ekonomin. Den har inneburit att vi inte har kunnat ha öppet som vanligt och den har haft en negativ effekt på sponsring och företagsevent.”

Eva Robertsson (S), styrelseledamot:

”Det handlar om problem med fastigheterna. Fastigheternas skick är dåligt och vattnet läcker in från havet. Vilka exakta kostnader det medför kan jag inte svara dig på nu, jag måste checka upp det först. Sedan har corona slagit hårt mot museet, med de restriktioner som varit. Vi har inte haft öppet och därmed förlorat intäkter.”

Gustav Nilsson (M), styrelseledamot:

”Den ekonomiska kris som uppstod var en direkt följd av pandemin. Vi kunde inte bedriva verksamhet, inte hålla öppet och intäkterna minskade. Sedan blev fastighetsfrågan akut med fukt i lokalerna och där gjordes en del temporära insatser. Nu har vi fått ett tillskott från kommun och region och för mig är det viktigt att de pengarna nu verkligen används på rätt sätt, det är en angelägen fråga för styrelsen.”

Bente Eklund (SD), styrelseledamot:

”Det enda jag kan säga spontant är att vi inte har haft några besökare på grund av pandemin. Vi har inte kunnat ha öppet. Då får vi ju inte heller in några pengar. Sedan har det varit en del problem med fastigheter och annat vad jag har hört, men det stora problemet är pandemin.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.