Foto: TT

Tandvården utreder: Prioritera bort barn med friska tänder

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i länet brottas med tandläkarbrist och långa köer. För att lösa problemen utreds nu ett förslag om att prioritera bort barn med friska tänder.

SVT har tidigare rapporterat om långa köer och läkarbrist inom Folktandvården i länet.

Just nu pågår en större utredning om ifall barn med till synes friska tänder ska bli kallade mer sällan. Detta för att skapa mer tid åt akut tandvård och åt vuxna i kö, skriver BLT.

– Det här har redan testats i andra regioner, som exempelvis Dalarna och det handlar inte om att barnens tandhälsa ska fallera utan att mer prioritera vuxna med tandproblem framför barn som ofta har friska tänder, säger Karin Nordvall (C), ordförande i tandvårdsnämnden till tidningen.

Den förebyggande vården är då tänkt att allt mer överlåtas till skolorna.

Planen: Förslag i september

Genom att ändra prioriteringen hoppas regionen både minska väntetiderna och underlätta rekryteringen av tandläkare. Beroende på vad utredningen visar, är planen att presentera ett förslag i september.

– Det är viktigt att betona att det handlar om just en utredning och att ingenting är klart ännu, säger Karin Nordvall (C) till BLT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.