En person sitter i ett vardagsrum med röda gardiner och växter i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tony Risberg är en av de 120 personer som kräver det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljöteknik på totalt 20 miljoner kronor. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Tony lever med en njure – kräver kommunens vattenbolag på PFAS-skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

När läkaren hittade en tumör på njuren stor som en kullersten, misstänkte Tony Risberg att han fått i sig skadliga halter av PFAS via Kallinges dricksvatten.

Nu är han en av de 120 personer som kräver det kommunala vattenbolaget på totalt 20 miljoner kronor.

Blodproverna visade att Tony Risberg hade förhöjda PFAS-halter i kroppen. När Högsta domstolen 2023 slog fast att höga PFAS-nivåer utgjorde en personskada med rätt till ersättning, gjorde Tony Risberg slag i saken och kontaktade en advokat.

– Det känns bra att kämpa för sin sak så långt det går.

Vattenskandalen i Kallinge

Utsatt under 18 år

Cancern gick att operera bort och idag lever Tony Risberg med endast en njure. Samtidigt brottas han med oron över hur de PFAS-kemikalier han fått i sig under 18 år, kan komma att påverka de två sönerna.

Tillsammans drygt 120 andra Kallingebor, är han med och stämmer det kommunala va-bolaget Ronneby Miljöteknik på mellan 100 000 till 230 000 kronor per person, för att enligt skadeståndskravet ha levererat PFAS-förgiftat vatten till invånarna.

– Det är skönt att ha kommit vidare. Personligen ser jag fram emot att kunna lägga allt det här bakom mig.

Hoppas på förbud mot PFAS

Utöver ersättning för den egna personskadan, vill Tony se en reglering av PFAS-produkter.

– Jag hoppas på ett förbud. Det verkar finnas i allt från kläder till brandskum och teflonpannor och man spår av det ända upp i Arktis. På något sätt måste vi minska det.

Hör mer om Tony Risberg i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet