Torsk i Östersjön Foto: Daniel Nilsson/SvD/TT

Dubbelt så höga torskkvoter – trots krislarm

Publicerad

Under torsdagen kommer de nya rekommendationerna från Havsforskningsrådet kring hur mycket torsk man får fånga i Östersjön. Troligen blir rådet att fiska försiktigt, men EU:s ministrar lyssnar sällan. Bara tre gånger de senaste 30 åren har kvoterna satts i linje med råden, visar SVT:s genomgång.

Ofta har EU satt kvoterna mer än dubbelt så högt som Havsforskningsrådet ansett vara lagom, trots larmrapporter om att torskbeståndet är i kris. Det har enligt många betytt ett stort överfiske.

Förra veckan fick den även rött ljus av Världsnaturfonden som inte tycker att fisket är hållbart.

Eftersom torsken inte är miljömärkt så vill svenskarna inte köpa den. Nu är det bara ett tiotal svenska båtar som fortfarande trålar torsk i Östersjön. En av dem är Arcona som landar fångsten i Karlskrona. Torsken som lastats i lådor ombord går sedan direkt med lastbil till Polen.

– Det är fruktansvärt tråkigt. Nu måste vi importera torsk från Norge istället för att ta den fisken vi fiskar här på lagligt sätt i hållbara bestånd, säger trålfiskaren John Blomberg som tycker att lönsamheten är okej trots att han bara får ungefär 10 kronor kilot.

Fångsterna lägsta på 50 år

Men trots höga kvoter fångas det nu rekordlite torsk i Östersjön. Inte på 50 år har fångsterna varit så låga. Få båtar, dålig lönsamhet och små fiskar gör att fiskarna tar upp mindre än man får.

– Problemet är inte att det är för många fiskare i Östersjön, utan det är miljön och vattenkvalitén. Det är ju det som påverkar. Om vi slutar att fiska helt och hållet tror jag har marginell betydelse, säger John Blomberg.

Krav på trålfiskestopp

Trålfiskarna är i skottgluggen och det hörs krav på trålingsförbud. Organisationen Baltic Sea 2020 har samlat in över 50.000 namnunderskrifter för att stoppa trålfisket.

– Slutar vi att tråla ger vi torsken en chans att återhämta sig och växa till, säger verksamhetschef Conrad Stralka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.