pedofilexpert

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christoffer Rahm är en av Sveriges ledande pedofiliforskare. Tillsammans med sin forskargrupp försöker han nu ta fram en effektivare behandlingsmetod. Foto: SVT

Trots framsteg inom forskningen om pedofili – mörk framtid att vänta

Uppdaterad
Publicerad

På Karolinska institutet jobbar överläkaren Christoffer Rahm och hans forskargrupp med att ta fram nya och effektivare metoder för att behandla män med pedofila störningar.

– Vi är ändå någon sorts ljus av hopp i allt detta svarta, säger han.

På Centrum för psykiatriforskning på Karolinska institutet i Stockholm sitter överläkaren Christoffer Rahm. Tillsammans med sin forskargrupp är han en av Sveriges ledande inom pedofiliforskningen, som arbetar för att ta fram ett effektivt behandlingsprogram för personer med diagnosen.

– Vi har sett att många efterfrågar anonyma onlinebehandlingar, så det har vi tagit fram. Nu kan man logga på från hela världen och få hjälp bara inom någon dag, säger Christoffer Rahm.

Ur en pedofils perspektiv

Viktigt att prata om pedofili

Christoffer Rahm, liksom den pedofil SVT har intervjuat, betonar vikten av att prata mer om ämnet.

– Det finns ett enormt stigma kring pedofili. Det är viktigt att det finns en stor medvetenhet i samhället, redan från barnaålder, om att sexuella kontakter mellan vuxna och barn är fel. Samtidigt måste debatten vara sansad så det inte gör så att personer inte vågar prata om det ens med sin läkare eller psykolog.

”Kan inte blunda”

Han betonar också makthavarnas ansvar för att stoppa den ökande exploateringen av barn på nätet.

– Det krävs av politiker och ägare till spelföretag och sociala medier att de inser att deras plattformar används för att förövare ska komma i kontakt med sina offer. Vi kan inte låta de blunda för det, utan det krävs åtgärder snabbt.

Trots framstegen i forskningen ser Christoffer Rahm ändå mörkt på framtiden. Hör varför i klippet ovan.

Hit kan du vända dig:

Om du mår akut dåligt eller är utsatt för våld och hot ring direkt 112.

Självmordslinjen, Mind – Här kan du få hjälp om du eller någon du känner tänker på självmord. Du kan ringa 90 101, chatta eller mejla.

Om du är utsatt:

Bris – Du kan ringa, maila eller chatta med vuxna på Bris – Barnens rätt i samhället – dygnet runt. Telefon: 116 111.

Ecpat – Ger hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL för dig under 18 år. Telefon: 020-112 100

Polisen – Anmäl övergreppen till polisen på telefonnummer 114 14. Är övergreppen akuta eller pågående, ring direkt 112.

Om du har sexuella fantasier om barn:

PrevenTell – Nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Preventells telefontider är vardagar mellan kl. 12-15. Telefon: 020 – 66 77 88

Project Bridge – Forskningsprojekt med kostnadsfria hjälpinsatser. Erbjuder anonym hjälp online, tillgängligt globalt.

1177.se – kontakta vården för att komma i kontakt med läkare eller psykiatrisk expertis. Telefon: 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ur en pedofils perspektiv

Mer i ämnet