Havs- och vattenmyndigheten har beslagtagit 226 förbjuda fiskeredskap under 2019. Den största delen har hittats vid Blekinges kust. Foto: Havs-och vattenmyndigheten/TT

Trots hotet om utrotning – tjuvfisket av ål fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

I år har rekordmånga beslag av förbjudna fiskeredskap för att fånga ål hittats längs Blekinges kust. Samtidigt har tjuvfiskarnas metoder förändrats och redskapen döljs allt mer noggrant.

– De ligger ofta utefter land och har ingen märkning, säger Thomas Reuterljung, fiskerikontrollant på Havs- och vattenmyndigheten.

Ålen är sedan flera år tillbaka rödlistad och är olaglig för privatpersoner att fiska. Bara licensierade yrkesfiskare får ta upp ål, nio månader om året. Men trots att ålen är utrotningshotad avslöjas olagligt fiske i Östersjön och i år har Havs-och vattenmyndigheten tagit 226 olagliga redskap i beslag, vilket är fler än tidigare år.

Foto: SVT Design

”Värdefull fisk”

Nästan alla beslag har gjorts längs Blekinges kust. Men Björn Stührenberg, kontrollkoordinator på Havs- och vattenmyndigheten, tror inte att det är fler personer som tjuvfiskar ål.

– Vi letar på rätt ställen helt enkelt. Eftersom redskapen inte är märkta får man lära sig var de lägger redskapen och leta där, säger han.

Om det handlar om enskilda personer eller ett mer organiserat tjuvfiske går inte att svara på utifrån de beslag som Havs- och vattenmyndigheten har gjort. Men det står klart att pengar är en anledning till att tjuvfisket fortsätter.

– Det är en värdefull fisk, så det är ju ett incitament för att fiska den, säger Björn Stührenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.