I en bokskog utanför Hällevik har Sölvesborg sedan tolv år planerat att bygga ett bostadsområde med 170 villor. Planerna stoppades i domstol men nu har kommunen överklagat till nästa instans. Foto: SVT

Fladdermöss stoppade bostäder – överklagar för att få bygga

Uppdaterad
Publicerad

Byggplanerna i en bokskog utanför Hällevik är stoppade eftersom det finns hotade och fridlysta fladdermöss i området. Nu går Sölvesborgs kommun vidare genom att överklaga till nästa instans.

Det var den 13 december som det kom en dom från Mark- och miljödomstolen i Växjö. Domen stoppar 170 villor i en bokskog utanför Hällevik med hänvisning till att det finns hotade och fridlysta fladdermöss på platsen.

Såg sig som segrare

Grannar, som protesterat mot villaplanerna och vill bevara bokskogen, såg sig som segrare. Sölvesborgs kommun,  som planerat det nya bostadsområdet Vassabacken i Hällevik sedan tolv år tillbaka, hade då inte bestämt sig för att avbryta projektet eller överklaga för att få rätt återuppta planerna.

Men nu har Sölvesborgs kommun överklagat byggstoppet till nästa instans – Mark- och miljööverdomstolen i Växjö.

– Vi har jobbat i många år med detta och det är värt att titta en runda till om det är möjligt att bygga. Skulle det visa sig att vi kan skydda fladdermössen på något sätt med minskad bebyggelse kan det vara en möjlighet. Vi stänger inga dörrar och vi tycker det är viktigt att Hällevik utvecklas för att leva vidare. Därför vill vi inte släppa planerna, säger Anders Wanstadius, som är samhällsbyggnadschef i Sölvesborg.

Vill ha mer tid på sig

Kommunen har begärt extra tid till den 21 mars för att få lämna in kompletterande uppgifter.

– Vi har gått igenom domen och tittat på vad vi behöver förtydliga och förbättra. Därför begär vi anstånd. Med hjälp av fladdermössexperter vill vi undersöka utbredningen av fladdermössen och om det går att göra på ett annat vis än vi tänkt, säger Anders Wanstadius.

Hur ser du på utsikterna att få rätt genom att överklaga?

– Utgången av detta vet jag inte, säger Anders Wanstadius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.