Person i blå tröja och gröna handskar putsar ett fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saneringsteknikern Tuva Nejdefelt har skrubbat bort sot från Skärva Herrgård i snart två månaders tid. Hårt arbete som har gett resultat. Se i klippet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Tuva återskapar brandskadade världsarvet Skärva Herrgård

Publicerad

Världsarvet Skärva Herrgård drabbades av en brand dagarna före nyår. Sedan dess har Tuva Nejdefelt sanerat de sotskadade lokalerna – som kommer gå att rädda.

– Vi kan ju rädda så himla mycket som man egentligen tror man måste riva, men det behöver man inte, säger hon.

Saneringsteknikerna blev inkallade så fort branden var släckt. Utöver att placera rökätare i de drabbade lokalerna intill den brandhärjade flygeln, har Tuva Nejdefelt och hennes kollegor skrubbat bort sot från tak, väggar, dörrar och golv.

– Nu håller jag på med fönstren. Det är viktigt att varenda litet hörn blir så sotfritt som möjligt, säger hon.

Tidstypiska färger

När ytskikten skrubbats så rena de kan bli, täcker sedan målare ytorna med en så kallad spärrfärg – som hindrar sotlukten från att läcka igenom. Därefter målas det med tidstypisk linoljefärg.

Men det hade inte varit möjligt utan saneringsteknikernas insats.

– Det har varit roligt att hjälpa till för att försöka rädda det här stället, säger Tuva Nejdefelt.

Se hennes arbete, och resultatet, i klippet ovan.

Det här är Skärva herrgård

Skärva herrgård byggdes på 1700-talet. Huset är en envåningstimrad ryggåsstuga med H-formad planlösning och ett tjugotal rum. Det sedan 1975 ett byggnadsminne och ägs idag privat.

Byggnaden är resultatet av ett samarbete mellan viceamiralen och skeppsbyggaren Fredric Henric af Chapman och överamiralen och arkitekten Carl August Ehrensvärd. Tillsammans skapade flera byggnadsverk inom örlogsbasen och varvet i Karlskrona under 1700-talets slut.

Herrgården ingår i dag i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona som en av världens drygt tusen världsarv.

Källa: Länsstyrelsen Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.