Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ugglan skadade ögat i smällen. Men hemma hos Mats Bjelland fick den både vila, mat och vatten. Foto: Jennifer Alm/SVT

Uggla flög in i butiksfönster i Ronneby – fick hjälp av fågelräddaren Mats

Uppdaterad
Publicerad

Ugglan flög rakt in i Biltemas skyltfönster i Ronneby och låg stilla på marken. Då kontaktades fågelräddaren Mats Bjelland – som vårdade ugglan hemma i sitt stall.

Det var en norsk familj som upptäckte den yra ugglan vid kundvagnarna på parkeringen utanför Biltema i Ronneby under söndagseftermiddagen.

– Vi fick ett nummer till en man som kan mycket om fåglar. Han sa vi skulle lägga den i en mörk låda, säger Martina Bengtsson som jobbar i butiken.

Räddat hundratals fåglar

Senare på kvällen kunde samma man, Mats Bjelland, komma förbi och hämta ugglan, något som BLT var först med att rapportera. Han berömmer butikspersonalens hanterande av fågeln.

– Jag gillar när människor engagerar sig i djur och natur. Jag har själv tagit hand om ett hundratals, säger han.

Ugglan skadade sitt ena öga i smällen. Men efter att ha fått mat, vatten och vila i stallet hemma hos Mats Bjelland kunde ugglan sent på måndagskvällen återigen släppas ut i det fria.

– Jag känner en tillfredsställelse att den får leva vidare och göra det ugglor ska göra.

Träffa den skadade ugglan i klippet ovan

Nu har ugglan fått återvända till det vilda. Foto: Jennifer Alm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.