Bild på man framför fönster mot tegelfasad. Mannen heter Bengt Wittesjö och är Blekinges smittskyddsläkare. Samt bild på fästing.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är hög tid att se över sitt skydd mot TBE inför den stundande fästingsäsongen, enligt Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö. Foto: SVT/TT

Uppmaningen: Dags att vaccinera sig mot TBE

Publicerad

Blekingar är exponerade för risken att drabbas av TBE. Enligt smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö är det redan nu dags att börja tänka på att skydda sig mot sjukdomen inför den kommande fästingsäsongen.

Värmland var i år först ut bland landets regioner att uppmärksamma risken för TBE inför den stundande fästingsäsongen, rapporterar TT. Region Värmland påminner om behovet att vaccinera sig mot sjukdomen.

Allvarlig sjukdom

Enligt Region Bleinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö föregår Värmland med gott exempel som är tidigt ute med uppmnaningen.

– Nu har det varit mycket fokus på covid- och pneumokock-vaccinationer. Men det är också hög tid att boka TBE-vaccination för att skydda sig mot hjärnhinneinflammation, som smittar via fästingar och är en allvarlig sjukdom. Fästingsäsongen börjar tidigt, redan i april kan man förvänta sig att få de första fästingarna, säger Bengt Wittesjö.

Riskområden: Aspö och Ryssberget

Aspö i Karlskrona kommun och Ryssberget i Sölvesborgs kommun är områdena med högst risk. Men Bengt Wittesjö uppmanar även andra att skydda sig.

– Det är en potentiellt livshotande sjukdom så det finns all anledning att vaccinera sig om man är ute och rör sig mycket i skog och mark, till exempel jagar eller plockar bär och svamp, säger han.

Se klippet för att möta Bengt Wittesjö och höra mer om sjukdomen TBE och hur du skyddar dig.

TBE

TBE (tick borne encephalitis), eller fästingburen hjärninflammation, är en virusinfektion som sprids med fästingar.

De flesta människor som smittas blir inte sjuka eller får endast milda symptom. Cirka 25-30 procent får dock en allvarlig infektion med hjärninflammation, som kan yttra sig i form av hög feber, huvudvärk, kramper, förlamning, förvirringstillstånd och medvetanderubbning.

Antalet fall i Blekinge

2016: 2 st

2017: 9 st

2018: 4 st

2019:3 st

2020: 5 st

2021: 3 st

2022: 4 st

Källa: Region Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.