Valborgsfirandet – igelkottens värsta högtid

Publicerad

Valborgsmässoafton beskrivs som igelkottens värsta högtid. Många går nämligen döden till mötes efter att ha sökt skydd i rishögarna som gjorts upp inför firandet.

– Deras försvarsmekanism är inte att fly, utan de rullar ihop sig till en liten boll. Sedan brinner de upp, säger viltrehabiliteraren Cecilia Ockedal.

För att fira in våren kommer valborgseldarna brinna på många håll ikväll. Men den traditionsenliga majbrasan är också en dödsfälla för igelkottarna.

– De kryper in i rishögen och tror att de är skyddade, sedan kommer vi människor och tänder eld på deras bo. Valborg för en igelkott är en av de värsta dagarna, säger igelkottspecialisten Cecilia Okedal.

Har igelkottklinik i källaren

SVT Nyheter Blekinge träffade Cecilia Ockedal redan i somras – men då i syfte att visa hennes trädgård som gjorts till en igelkottby.

Sedan dess har intresset för igelkottar blivit ett arbete och Cecilia Ockedal har specialutbildat sig inom viltvård och kan nu titulera sig som viltrehabiliterare specialiserad på igelkottar, en licens hon fått av Länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

Villakällaren i Asarum i Blekinge har blivit en klinik för att ta hand om skadade djur.

– Många igelkottar som får de här kraftiga brännskadorna kan man av djurskyddsskäl inte rehabilitera, utan då är det tyvärr avlivning direkt.

Men det finns saker du kan tänka på innan valborgskasen sätts i brand – för att skydda igelkotten och andra djur.

Hör tipsen från viltrehabiliteraren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.