Willy Söderdahl och vänsterpartiet kräver att frågan om biblioteken tas upp i nämnden. Foto: SVT/Stina Sandström

Politiskt bråk om stängda bibliotek i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteken i Sölvesborg håller fortsatt stängt. Men beslutet fattades utan något nämndsammanträde, vilket Vänsterpartiet nu vänder sig emot. De kräver nu också att både musikskola och bibliotek öppnar igen.

Musikskolan och biblioteken i Sölvesborg har varit stängda sedan i våras för att minska smittspridningen av coronaviruset. Samstyret har nu beslutat att fortsätta hålla verksamheterna stängda – ett beslut som fattades utan något nämndsammanträde, vilket Vänsterpartiet nu vänder sig starkt emot.

– Det är ett sätt att beskära demokratin. Vi som sitter i nämnden är valda av väljarna för att framföra de åsikter som fångas upp från folk. Och vi har fått väldigt mycket påtryckningar om att göra något åt biblioteken, säger gruppledare Willy Söderdahl (V).

Ville slippa kalla in under sommaren

Vänsterpartiet kräver nu att nämnden omedelbart kallas till sammanträde och att frågan om biblioteken och musikskolan ska tas upp och beslutas i nämnd.

Partiet hänvisar också till att andra kommuner har öppnat sina bibliotek igen och menar att samma sak bör ske i Sölvesborg.

– Vi har annat öppet trots att vi har en pandemi. Vi får lov att gå och handla och gå till frisören, men vi får inte gå in i biblioteket. Det är oerhört viktigt i en demokrati att man låter kulturen och bildningen leva, säger Willy Söderdahl.

”Skydda våra medborgare”

Sverigedemokraternas Rolf Berg, som är ordförande i fritid- och kulturnämnden, säger till SVT, att frågan behandlades i nämnden den 11 juni, och att det meddelades redan då att de här besluten skulle tas som ordförandebeslut.

– Vi ville slippa kalla in nämnden under sommaren. Det finns alltid andra möjligheter, men vi har valt att hålla stängt och valt det sättet för att skydda våra medborgare. säger Rolf Berg (SD)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.