Lars Gelander, områdeschef för Nära Vård i Region Blekinge. Foto: SVT

Efter cancerslarvet: Läkarens lämplighet granskas

Uppdaterad
Publicerad

Den läkare som tidigare i år tvingades lämna en vårdcentral för att vid ett stort antal tillfällen begått fel vid PSA-tester nyanställdes av Region Blekinge, via ett bemanningsföretag. Nu har regionen inlett en snabbutredning kring läkarens lämplighet – samtidigt som de är självkritiska till hur rutinerna fungerat.

Läkaren felbedömde vid ”ett stort antal tillfällen” resultaten från mäns PSA-prov. I flera fall har patienter fått besked om att de är friska, när de i själva verket var cancerdrabbade vilket medfört allvarliga vårdskador. Efter SVT:s avslöjande under måndagen har nu Region Blekinge inlett en snabbutredning för att bedöma läkarens lämplighet att arbeta kvar.

– Det hamnar främst då på chefsläkaren och avdelningschefen att utreda vad som ligger bakom de här anmälningarna till IVO och den information som vi har fått främst från er, säger Lars Gelander, områdeschef för Nära Vård i Region Blekinge.

Komplicerad ansvarsfråga

Han menar samtidigt att det är det anlitade bemanningsföretagets ansvar att se till att deras läkare inte skulle vara olämpliga för arbete.

– Men vi kommer se över våra rutiner kring den här typen av anställningar, och se till att vi får allt underlag från bemanningsföretagen. Det enda vi fick nu var i stort sett ett diarienummer från IVO, men ingen information vad det rörde sig om, säger Lars Gelander.

Bemanningsföretaget å sin sida menar att det inte ingår i deras rutiner att plocka fram all information från Inspektionen för vård och omsorg – bara att ta reda på om där finns några ärenden.

– Hade vi själva rekryterat så hade vi trängt in i de här ärendena, och troligtvis fattat ett annat beslut, säger Lars Gelander.

Fotnot: Läkaren i fråga har tidigare sagt till SVT att det finns en stor osäkerhet kring så kallade PSA-prover, samt att han känt sig trakasserad på sin tidigare arbetsplats.

Till IVO har han även sagt att han framöver kommer att följa åtgärdsgränserna för PSA enligt det nationella vårdprogrammet för prostatacancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.