Foto: SVT

Varmbadhuset öppnar i augusti

Publicerad

Varmbadhuset i Karlskrona kommer att öppna i slutet av sommaren, då man nu har åtgärdat de akuta felen i byggnaden.

Det var i slutet av mars som varmbadhuset i Karlskrona tvingades stänga. Anledningen var, som man beskrev det då, ”oklarheter om byggnadens skick”. Man avvaktade då en djupare analys för att kunna ta ställning till när badhuset skulle kunna öppna igen.

– Den djupare analysen har nu genomförts och vi har sedan utfört förstärkningsåtgärder. Vi räknar nu med att kunna öppna igen efter den ordinarie sommarstängningen. Jag skulle tippa på att det blir i slutet på augusti, säger fastighetschefen Anders Kumlin till SVT Nyheter Blekinge.

Balkar har stärkts upp

I en tidigare intervju med fastighetschefen i början av april berättade han att det främst handlade om tre saker i byggnaden – dels att byggnaden rör på sig, läckage från bassängerna och bärigheten i mellanbjälklagret. Och nu har alltså de mest akuta felen åtgärdats.

– Vi har stärkt upp balkarna och rättat till de mest kritiska punkterna. De svaga balkarna har stärkts upp eller bytts ut. Vi visste inte riktigt innan den djupare analysen om det här skulle räcka, men nu vet vi att det här är fullt tillräckliga åtgärder för att garantera säkerheten för de som besöker badhuset, säger Anders Kumlin.

Större renovering väntar

Men det är som sagt bara de mest akuta åtgärderna som genomförts. En större renovering väntar – och då kommer man att behöva stänga badhuset igen – i upp till ett och ett halvt år. Och då handlar det om en kostnad på mellan 30 och 35 miljoner kronor.

– Men det här kommer inte att behöva påbörjas förrän tidigast 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.